'Çözüm' için kritik dönemeç, tezkere kararı

'Çözüm' için kritik dönemeç, tezkere kararı

GÜNDEM Haberleri

Kuzey Irak tezkeresinin süresinin uzatılıp uzatılmaması İmralı, BDP ve Kandil üçgeninde yürütülen görüşmeleri de etkileyebilir.

Terörün sonlandırılması için başlatılan çözüm süreci ekim ayı ile birlikte kritik bir dönemece giriyor. TSK'ya Kuzey Irak'taki terör unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkerenin süresi ekim ayında dolacak. Tezkerenin uzatılıp uzatılmayacağı konusu çözüm sürecini etkileyecek en önemli unsur olarak değerlendiriliyor. TSK'ya, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi maksadıyla, sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunma yetkisi veren tezkerenin süresi 17 Ekim'de sona eriyor. Hükümet, tezkerenin uzatılmasını talep edecekse Meclis'in açılacağı 1 Ekim'den sonra bu konuyu gündemine alacak. Çözüm süreci ile birlikte sınır ötesi harekât yetkisi önceki yıllara oranla bu yıl daha az kullanıldı. Ancak hükümet yetkilileri şu ana kadar tezkerenin süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda resmi bir açıklama yapmadı. AK Parti kulislerinde ise tezkerenin süresinin uzatılmasının veya uzatılmamasının 'Çözüm süreci ile ilişkilendirilmesinin' doğru olmadığı görüşü hakim. BDP öteden beri sınır ötesi tezkereye kesin bir dille itiraz ediyor. Hükümet kanadında ise bu konuda henüz bir karar verilmiş değil. AK Partililer ise ihtiyaç duyulduğu takdirde Kuzey Irak tezkeresinin süresinin bir yıl daha uzatılabileceğini dile getiriyor. Çözüm süreci için kritik aşama olarak yorumlanan tezkerenin süresinin uzatılıp uzatılmaması konusunun İmralı, BDP ve Kandil üçgeninde yürütülen görüşmeleri de etkileyeceği değerlendirmeleri yapılıyor. BDP dışındaki muhalefet partileri bugüne kadar sınır ötesi operasyon tezkeresine destek verdi. Meclis'in açılması ile birlikte sınır ötesi tezkereden hemen önce Suriye tezkeresi gündeme gelecek. Suriye tezkeresinin süresi de 6 Ekim'de doluyor. Yücel KAYAOĞLU



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...