Çocuğun altını da çeyizi de devletten

Aileler çocuklar doğar doğmaz "çeyiz hesabı" açabilecek. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.
Kamuoyunda "3 çocuk düzenlemesi" olarak bilinen düzenlemelerle nüfus artış hızındaki gerilemenin önüne geçmek isteyen Hükümet, yeni teşvikleri açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve 38 eylemden oluşan "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı" kapsamında üçüncü çocuğa 600 lira yardım verilecek. İş Kanunu kapsamındaki babalık izinlerini yeniden düzenlenirken, çocukları için çeyiz hesabı açan ailelere devlet yüzde 15 prim desteği sağlayacak. İşte paketin ana başlıkları şöyle:
18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı (çeyiz hesabı) açılacak. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeveyninin yatırdığı bu miktara, kademeli olarak ortalama yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek. Evlenme yaşı 27'i geçerse bu yardımdan yararlanılamayacak.
BEBEĞE İLK ALTIN DEVLETTEN
Mevcut durumda doğum yapan bir anneye 192 TL doğum yardımı veriliyor ve bu ücret babanın hesabına yatırılıyor. Bu paketle birlikte artık her bir anneye, doğum yaptığı anda devlet bir doğum hediyesi olarak, ilk çocukta şu an yarım altın karşılığına denk gelen 300 lira, ikinci çocukta 400 lira üçüncü çocuk ise 600 lira yardım verecek. Böylece anneye ve bebeğe ilk altını devlet takmış olacak. Ayrıca bu yardım anneye doğum yaptığı anda ulaştırılacak.
Anneye yarım mesai, tam maaş
Annelik izni bitiminden sonra bu izne ilave olarak ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Anneler tam ücret alarak yarı zamanlı (4 saat) çalışacak. İşverenlerin mağdur olmaması için annenin çalışmadığı yarım günün ücretini devlet karşılayacak. 0-12 ay arası bebekleri evlat edinenler de aynı haklardan yararlanacak. Bu süre engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkartılacak. İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde bu süreler her çocuk için birer ay uzatılacak. Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı getirilecek. Bebek 7.5 aylık dünyaya gelmişse geriye kalan 1.5 ay ek olarak izne intibak ettirilecek.
'Çocuğuma bakacağım' diyen 30 saat çalışacak
Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getirilecek. Çocuk 5.5 yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getirilecek. Böylece annenin hem iş garantisi devam edecek hem de hem çocuğunun eğitimiyle yakından ilgilenebilecek.
Her 500 aileye bir uzman
Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşlara ulaşılacak. İlk olarak Kırıkkale, Sakarya, Altındağ ve Rize'de uygulanacak program kapsamında her 500 aileye bir sosyal hizmet görevlisi tahsis edilecek. ASDEP bünyesinde görev yapan 2 bin olan personel sayısı 5 bine çıkarılacak. 5 bin personelden 500 aileyi sürekli tarayacak.
Ücretsiz izinde bile çalışmış sayılacak
Doğum sebebiyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesi sağlanacak. Borçlanma yapmaksızın derece ve kademe ilerlemesi olacak. Erkeklerin askerlik hizmetinden kazandığı hak gibi kadınlar da doğumda bu haktan yararlanacak. Çocuğun yüzde 70 engelli olması ya da sürekli bir hastalığının bulunması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar ek izin verilecek.
Eşi doğum yapan babaya 5 gün izin verilecek. Anne doğum sonrası hayatını kaybederse, geri kalan izinleri baba kullanabilecek. Baba Destek Programı da hazırlanacak ve babalar eğitilecek. Belediye ve TSK personeline ile halk eğitim merkezleri ve Kur'an Kurslarına devam edenlere eğitim verilecek. Belediyelerde Kent Konseyleri bünyesinde Aile Meclisleri kurulacak.
Belediyelerde kreş zorunlu
Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü getirilecek. Belediyeler tarafından açılan "aile okulları" yaygınlaştırılacak. Okul dışı ortamlarda çocuğa yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi için "Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi" tamamlanacak. Aile içi şiddete karşı oluşturulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri 81 ile yaygınlaştırılacak. Ekonomik olarak yetersiz ailelerin çocuklarından devlet anaokullarında katılım payı alınmaması için çalışma yapılacak.
İSMAİL SONSUZ