Çocuğu karne alan velilerin dikkatine

3 aylık yaz tatiline giren 17 milyon öğrenci, karnelerini aldı. Uzmanlar ise, velileri uyardı: "Ailelerin karnesi başarısız olan çocukları cezalandırmak yerine motive etmesi gerekiyor."
Okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 17 milyon öğrenci karne aldı. Öğrenciler, 180 iş günü ve yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılı maratonunun yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı 19 Eylül 2011 tarihinde başlamış, öğrenciler 23 Ocak-3 Şubat 2012 tarihleri arasında yarıyıl tatili yapmıştı.
ŞİMDİ SIRADA SINAV HEYECANI
İlköğretim ve lise son sınıf öğrencileri mezun olmanın yanı sıra sınava girme, sınav sonucu öğrenme, tercih yapma ve kayıt heyecanı yaşayacak. İlköğretim son sınıftaki öğrenciler, yarın girecekleri Seviye Belirleme Sınavı (SBS) heyecanını da yaşayacak. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Puanı'nın hesaplanmasını isteyen ilköğretim 8. sınıf öğrencileri de SBS'ye girecek. İlköğretim 5, 6, 7. sınıflarla ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS), 10 Haziran Pazar günü yapılacak. Lise son sınıf öğrencilerinin katılacağı Lisans Yerleştirme Sınavları da 16-17, 23-24 Haziran'da gerçekleştirilecek. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı, 17 Eylül 2012 Pazartesi başlayacak. Okula yeni başlayacak anaokulu ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri bir hafta öncesinden "uyum programı"na alınacak. Öte yandan okul öncesi ve sınıf branşlarındaki öğretmenler okul kapandıktan sonra 3 haftalık hizmet içi eğitime alınacak.
AİLELERİN İKİ ÖNEMLİ YANLIŞI
Uzmanlar ise, velileri uyardı: "Ailelerin karnesi başarısız olan çocukları cezalandırmak yerine motive etmesi gerekiyor."
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Genel Koordinatörü Faruk Tatar, günümüzde çocukların sadece akademik başarıyla değil, pek çok başarı kriteriyle değerlendirmesi gerektiğini, ailelerin çocuklarının karnelerini değerlendirirken sadece akademik başarılarını göz önüne almaması gerektiğini belirtti. Ailelerin her karne alımından sonra yaptığı önemli iki yanlışın olduğunu ifade eden Tatar, şunları kaydetti: "Başarılı karne, abartılı bir şekilde ödüllendiriliyor, başarısız karne ise yine abartılı bir şekilde cezalandırılıyor. Bu iki davranış da çocuğunuzun psikolojik gelişimi açısından oldukça yanlış. Çocuğunuz her iyi yaptığı bir şeyin sonucunda büyük bir hediye, yaptığı her yanlışın arkasından da ceza bekleyecektir. Çocuklarınızı elbette başarılı olduğu zaman ödüllendirin ama bu ödüller abartılı olmasın. Onu sözlerinizle motive edebileceğiniz gibi, hediye olarak tiyatro ya da sinemaya götürebilir ya da bir kitap, hobisi olan bir şeyle çocuğunuzu mutlu edebilirsiniz. Ailelerin karnesi başarısız olan çocukları cezalandırmak yerine motive etmesi gerekiyor."
BİRLİKTE PROGRAM HAZIRLAYIN
Tatar, ailenin karnesi başarısız olan çocuğuyla birlikte bir çalışma programı hazırlayabileceğini belirterek, "Bu çalışma programı, çocuğunuzu derse boğmayan, içinde sosyal aktivitesi ve arkadaşlarıyla birlikte geçirecek zamanı olan bir program olabilir. Böylece çocuğunuz 15 günlük tatili hem dinlenme, hem de zayıf derslerini düzeltme açısından verimli kullanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Faruk Tatar, tatilde öğrencilere mutlaka bir yıl boyunca gördükleri dersleri kısa bir şekilde gözden geçirmelerini, iyi bir tekrar yapmalarını, bol bol kitap okumalarını, bilgisayar oyunlarına günde iki saatten fazla zaman ayırmamalarını, sosyal aktivitesi ve kültürel faaliyeti bol olan yaz okullarına katılmalarını, kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak sertifikalı seminer programlarına, bir günlük kurslara ve öğretici gezilere katılmaları tavsiyesinde bulundu.