Çirkin eyleme dünyadan tepki yağmıştı: BM'nin kararı Erdoğan'ın başarısı

Editör:
- Güncelleme:
Çirkin eyleme dünyadan tepki yağmıştı: BM'nin kararı Erdoğan'ın başarısı
Gündem Haberleri

Kur’ân-ı Kerim yakma olayları üzerine Erdoğan’ın yaptığı çağrı cevap buldu. İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü toplanma kararı aldı. BM ve AB “Kutsallara saldırı düşünce özgürlüğü değildir” dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Danimarka ve İsveç’te yapılan Kur’ân-ı Kerim'e yönelik saldırılar sonrasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, kutsal kitaplara yönelik şiddeti ‘uluslararası hukukun ihlali’ olarak tanıması, Türkiye’nin başarısı olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta Kur’ân-ı Kerim'e yönelik saldırıları sert bir dille kınıyor ve uluslararası toplumu bu konuda adım atmaya çağırıyordu. Erdoğan’ın sözleri uluslararası arenada karşılık bulurken, uzmanlar da İslamofobi ile din temelli nefret söylemi ve şiddetin son bulması için alınan bu kararda Türkiye’nin etkili olduğuna dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜ”

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, BM Genel Kurulunda alınan kararda Türkiye’nin etkisinin oldukça büyük olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye başından beri Kur’ân-ı Kerim yakma saldırıları veya İslam düşmanlığı hadiselerinde en fazla sesini yükselten ülke oldu. Bunu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) bağlamında da İslam’a sahip olmayan ülkelerle kurduğu ilişkilerde de net bir şekilde gösteriyor.

İsveç’in NATO üyeliği sürecinde de bu konunun nasıl gündem maddesi olduğu açıkça ortada. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası arenadaki gücüyle ilişkili, diğer İslam ülkeleri de bu noktada Türkiye ile hareket ediyor."

“REFERANS NİTELİĞİNDE”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur da söz konusu kararın alınmasında Türkiye’nin girişimlerine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Son dönemde artan Kur’ân-ı Kerim yakma eylemleriyle uluslararası ölçekte bir kriz durumu oluşturulmak isteniyor. Önceki gün aldığı karar ile BM, Kur’ân-ı Kerim yakma ya da başka bir dinî metni yakma eylemlerinin, uluslararası krize dönüşme zeminini ortadan kaldırmış bulunuyor. Karar, bu tarz eylemlerin moral ve meşru dayanağını da ortadan kaldırdı. BM’nin bu kararı, artık devletler için bir referans niteliği taşıyacak. Bu kararın bence çok olumlu yansımaları olacak."

İSVEÇ: BİZİ BÖLMEK İSTİYORLAR

Öte yandan Kur’ân-ı Kerim yakılması konusunda konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Eylemler devlet eliyle yapılmış gibi gösterilmek isteniyor. İsveç’e zarar vermek için devletler tarafından desteklenen çeşitli dezenformasyon kampanyalarına maruz kalıyoruz. Bizi bölmek için Kur’ân-ı Kerim'e saldırılıyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...