"Çiftlik Bank" davasında mağdurların toplam zararı dudak uçuklattı!
Türkiye'yi sarsan "Çiftlik Bank" skandalında mağdurların toplam zararı belli oldu. İşte ayrıntılar...
"Çiftlik Bank" ana davasında 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davada 1,5 yıl sonra dosyaya bilirkişi gönderildi. Bilirkişi raporuna göre mağdurların 4 bin 414 kişinin 70 milyon 514 bin TL zarara uğratıldığı tespit edildi.
Aralarında Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın’ın da bulunduğu "Çiftlik Bank"tan 20 sanığın 4 ayrı dava için toplamda 85 bin 654’er yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davada dosyaya bilirkişi raporu sunuldu. Yeminli mali müşavir, muhasebeci ve bankacıdan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda değerlendirmelerde bulunuldu.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise tutuklu sanıklar Çiftlik Bank zanlıları Fatih Aydın ve Mehmet Aydın'ın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek davaların, ana dava ile birleştirilmesine karar verdi.
NE OLMUŞTU?
"Çiftlik Bank" olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda vatandaşın mağdur olmasına yol açan sistemin kurucusu ve iki yıldan fazla süre firari olan Mehmet Aydın, Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti.
"Tosuncuk" lakabıyla tanınan Aydın, 3 Temmuz 2021'de İstanbul Havalimanı'nda uçakta gözaltına alınmış, 102 mağdurun şikayeti üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından tutuklanmıştı.
FATİH AYDIN, URUGUAY'DA YAKALANMIŞTI
"Çiftlik Bank" sistemine ilişkin soruşturma kapsamında "Bankacılık Kanunu'na aykırılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından firari olarak aranan Fatih Aydın, Temmuz 2021'de Uruguay'da operasyonla yakalanmıştı.
Aydın için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında iade talebinde bulunulmuş, ardından 2 Kasım 2021'de Türkiye'ye getirilen sanık hakimlikçe tutuklanmıştı.
85 BİN 646 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Çiftlik Bank sistemine ilişkin 4 ayrı iddianamede, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" ve "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 4 bin 559 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Çiftlik Bank adı altında binlerce insanı dolandırarak milyonlarca TL'lik ortadan kaybolan "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın ile ilgili merak edilenler...
MEHMET AYDIN KİMDİR?
Mehmet Aydın (d. 31 Mayıs 1991), nitelikli dolandırıcılık suçundan kırmızı bülten ile aranan "Türk girişimci". Aydın'ın Eren Çakar takma adıyla rap şarkılar çıkardığı biliniyor.
Aslen Espiyeli olan Mehmet Aydın, 31 Mayıs 1991'de Bursa'nın Nilüfer ilçesinde doğdu. Fatih adında bir ağabeyi vardır. İlköğrenimini Bursa'da gördü. Bir dönem Egoman takma adıyla rap müzik yaptı. Ağustos 2016'da merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunan "Çiftlik Bank"ı kurdu. 2017'de evlendiği eşi Sıla Soysal'dan Ocak 2018'de boşandı. Mart 2018'de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin 130 bin üyesinden topladığı 511 milyon TL ile Uruguay'a kaçtığı öne sürülen ve "nitelikli dolandırıcılık" ile suçlanan Aydın'ın Türkiye'ye iadesi için kırmızı bülten çıkarıldı.Aydın, Ocak 2019'da Interpol'ün en çok arananlar listesine eklendi.
18 Nisan 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanan infaz kararnamesi ile Çiftlikbank'ın kurucusu "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın'ın infaz indiriminden yararlanamayacağı açıklandı.