Çek hapsine çözüm aranıyor

- Güncelleme:
Çek hapsine çözüm aranıyor

Gündem Haberleri

Karşılıksız çek hükümlüleri cezaevine dönünce borcunu ödeyemiyor, alacaklılar da mağdur oluyor. Hukukçulara göre; karekodlu çek kullanılmalı, vadeye 60 gün sınırı getirilmeli, çekte sorumluluk da bankalarda olmalı...

HABER MERKEZİ ANKARA - Pandemi döneminde cezaevlerinde salgının yayılmaması için başlatılan ve 31 Temmuz’da sona eren Covid-19 izni uygulaması kapsamında son bir düzenleme yapılmış, yaklaşık 21 bin hükümlü kapsam dışı tutulmuştu. Bunlar arasında karşılıksız çek hükümlüleri de bulunuyor. Uzmanlar, söz konusu borçların ödenebilmesi için bu suçtan hüküm giyenlere yönelik yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Karşılıksız çek nedeniyle alacağını tahsil edemediği için mağduriyet yaşadıklarını belirten alacaklılar ise para kazanarak ödeme yapması gereken kişilerin cezaevinde kalması nedeniyle mağduriyetlerinin arttığını ifade ediyor.

250 BİN DOSYA VAR

Hukukçu Doçent Dr. Serkan Ağar da çeki karşılıksız çıkan bir çekten dolayı 3 yıl, birkaç çekten dolayı toplam 5 yıla kadar hapis cezası verildiğini hatırlattı. Yüklü tutardaki çekler nedeniyle beş yıla kadar hapis cezası verilen 250 bin dosyadaki mağdurların ve ailelerinin feryatlarını duymanın zamanının geldiğini ifade eden Ağar, hakkında ceza verilen çoğu kişinin, aynı zamanda, başka icra dosyalarında alacaklı durumunda olduğunu kaydetti.

Uzun süreli hapislerin bir caydırıcılığının bulunmadığına işaret eden Ağar “Herkes çekini ödeyebilmek, ticari itibarını korumak ister. Geçen yılki düzenlemeden sonra tahliye olan binlerce esnaf salgının ağır şartlarından dolayı verilen 1 yıllık sürede ne işini gücüne bakabildi, ne yeni bir iş kurabildi. Şimdi bu insanları yeniden cezaevine yollamak adalete sığmaz. Vadeli çek uygulamasına bir an önce son verilmeli veya vadeye 60 gün sınırı getirilmeli, karekodlu çek kullanımı zorunlu olmalı. Çeki banka veriyor. Sorumluluğun da bankalarda olması gerekiyor. Çeki banka verdiği için suçların azaltılması açısından bankaların sorumluluk miktarının artırılması gerekiyor” diye konuştu.

HAPİSTE BORÇ ÖDENMEZ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar “Vergisini ödeyen, istihdam sağlayan insanları zamanında borcunu ödeyemediği için cezaevine geri çağırmak ve 5 yıl hapis süresinde borçlarını da ödemelerini beklemek adil değildir. Bu nedenlerle, yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır” dedi.

Türkiye Adalet Araştırmalar Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Hadi Dündar da karşılıksız çek suçlarının şikâyete dayalı suçlar olduğunu hatırlattı. Dündar “Eğer karşınızdaki kişinin mal varlığı yoksa çeki veren kişinin çalışarak borcunu ödeyeceğine kanaat getirirseniz, şikâyetinizi geri çekebilirsiniz. Hapiste olan şahıs da çıkar, çalışır ve borcunu öder. Hapse attığınız kişinin cezaevinde çalışmadan borcunu kapatmasını bekleyemezsiniz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...