Çavuşoğlu: FETÖ’nün gizli bir suç ağı olduğunu Hindistan’da gündeme getirdik
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ'nün çeşitli dernek ve okullar aracılığıyla Hindistan'a da sızdığını belirterek, FETÖ’nün dünya çapında faaliyet gösteren gizli bir suç ağı olduğunu Hindistan’daki temaslarında da gündeme getirdiklerini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hindistan ziyareti sırasında PTI Haber Ajansına verdiği röportajda, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'ın Türkiye'ye verdiği desteği şükranla karşıladıklarını belirtti.
"Maalesef FETÖ çeşitli dernek ve okullar aracılığıyla Hindistan'a da sızdı." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, FETÖ’nün dünya çapında faaliyet gösteren gizli bir suç ağı olduğunu, örgütün faaliyet gösterdiği ülkelerdeki varlığına son verilmesi için girişimlerde bulunulduğunu, bu konuyu Hindistan’daki temaslarında da gündeme getirdiklerini bildirdi.
"Terörizme karşı dayanışma çok önemli"
Çavuşoğlu, Türkiye ve Hindistan’ın terörle mücadelede konusundaki iş birliğine ilişkin soruya, "Terörizmin tüm türleri demokrasilerimiz için bir tehdittir. Bu nedenle bu tehditlere karşı bilgi paylaşımı ile terörizme karşı ikili ve çok taraflı iş birliği ve dayanışma çok önemli. Türkiye ve Hindistan da buna odaklanıyor." yanıtını verdi.
"Suriye'deki ihtilafı bitirmek zorunluluk"
Suriye’deki durumdan endişe duyduğunu, Türkiye’nin Suriye'deki ihtilafın tüm dinamiklerinden doğrudan etkilendiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Uluslararası toplumun Suriye’de ihtiyaç duyulan siyasi değişimi sağlamak için birlikte çalışması gerek. Bu, sadece ülkedeki ihtilafı bitirmek için bir ön şart değil, terörizmle etkin mücadele için de zorunluluk.” dedi.
"Türkiye müzakerelere başlamaya hazır"
Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın imzalanması imkanını araştırmak üzere 2010 yılında ortak çalışma grubu oluşturulduğunu ve bu grubun anlaşmanın imzalanması yönünde rapor hazırladığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, raporun 2011 yılının şubat ayından bu yana ilgili Hindistan makamlarının onayını beklediğine dikkati çekerek, "Türkiye, müzakerelere başlamaya hazır olduğunu yineledi. Hindistan makamlarından olumlu yanıt bekliyoruz. Bu anlaşmanın (Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması) imzalanması halinde ikili ekonomik ve ticari ilişkiler pekiştirilecektir." değerlendirmesinde bulundu.