Bugün Türkiye'ye geliyor! Putin'in çantası dolu

Düzenleyen:
Bugün Türkiye'ye geliyor! Putin'in çantası dolu

GÜNDEM Haberleri

Putin ve Erdoğan, Irak meselesinin yanı sıra iki ülke arasında ticari, askerî-teknik alanlar ile S-400’leri masaya yatıracak.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelecek liderler, 2 gün evvel yaptığı telefon görüşmesinde ‘Irak’ın toprak bütünlüğü’ konusuna vurgu yapmıştı.
Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, ziyaretin son derece yakın Türkiye ve Rusya ilişkilerine yönelik pragmatik amaçlarla gerçekleşeceğini belirtti. Peskov, “İki ülke arasında ticari, ekonomik, yatırım, askerî-teknik alanlar, kültür ve dev projelerin uygulanmasına yönelik yakın bir iş birliği söz konusu” diye konuştu. Peskov, S-400 hava savunma sistemlerine yönelik de değerlendirmelerde bulunarak “Türkiye ve Rusya arasında, tamamen uluslararası hukuka uygun ve herhangi bir üçüncü ülkeye yönelik olmayan askerî-teknik iş birliğini eleştirmeye kimsenin hakkı yok” ifadesini kullandı.
Suriye dâhil olmak üzere bölgesel konularda da Rusya ve Türkiye arasında önemli bir iş birliğinin bulunduğuna işaret eden Peskov “Bu konular da yapılacak görüşmede ele alınacak” ifadelerini kullandı. Rus askerî uzman Viktor Litovkin da Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini almasına ilişkin, “Bu ticaret ABD ve NATO için ağır bir darbe oldu” dedi. Litovkin “Türkiye S-400’ü alarak ABD ve NATO’ya bağımsız kararlar alacak yetenekte olduğunu gösterdi. Elbette bu, Pentagon ve Beyaz Saray’ı kudurttu. Zira NATO üyesi ülkelerin Amerikan teçhizatından vazgeçmesi yumuşak tabirle yasak” ifadelerini kullandı. S-400’lerin NATO hava savunma sistemine dâhil edilmeden çalışabileceğini, bu yüzden Washington’un bu sistemlerin NATO standartlarına uymadığı yönündeki spekülasyonlarını ABD şantajı olarak değerlendiren Litovkin “Onlar yalan söylüyor. Yunanistan, S-300’e sahip. Bu sistem S-400’den daha kötü ama NATO’nun hava savunma sistemine iyi uydu” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...