Bozdağ, '300 Cemevi açtık'

/ Kaynak: İHA
Bozdağ, '300 Cemevi açtık'

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevilerle ilgili ilk çalışmayı AK Parti iktidarının yaptığını belirterek, ''Bizim dönemimizde 300'ün üzerinde cemevi yapıldı'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevilerle ilgili ilk çalışmayı AK Parti iktidarının yaptığını belirterek, ''Bizim dönemimizde 300'ün üzerinde cemevi yapıldı'' dedi. nbsp;Partisinin Yozgat İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti iktidarının 7 tane Alevi Çalıştayı yaptığını belirterek, "Alevi Bektaşi geleneğinden gelen insanlarımızla ilgili Faruk Çelik Bey'in bakanlığı döneminde önemli çalışmalar yapıldı. Biz bu çerçevede 7 tane Alevi Çalıştayı yaptık. İlk defa Türkiye'de Bektaşi geleneğinden gelen insanlar resmi muhatap buldu. Bir araya gelip devletle beraber istişare etme imkanı buldular. 7 ayrı çalıştayda hem dedelerle konuşuldu hem üniversitelerle konuşuldu hem siyasetçilerle konuşuldu hem medya ile konuşuldu. Her kesim ve her tarafla konuşuldu ve nihai rapor yayınlandı. Bu çerçevede başka önemli adımlar da atıldı" dedi. nbsp;İlk defa Türkiye'de Alevi Bektaşi geleneğinin klasiklerinin Türkçeye çevrildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Madımak Hadisesi hala içimizi acıtır. O hadisenin yaşandığı dönemde SHP-DYP koalisyonu vardı, merhum Erdal İnönü Başbakan Yardımcısıydı. Onun özel kalemi de Sivas Valisi olarak atanmıştı. Dikkat edin, bu olaylar CHP'nin iktidarda olduğu dönemde SHP, CHP ile aynı şeydir, onların iktidar olduğu dönemde yaşandı. Dersim Hadiseleri de yine onların iktidarı döneminde yaşandı. Dersim'den dolayı özür dileyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı AK Parti'nin Genel Başkanıdır aynı zamanda ve ilk defa Dersim'den dolayı özrü de biz diledik. Madımak Oteli ile ilgili sadece suçlayan yaklaşımlar var, atılan bir adım yok. Madımak'la ilgili adımı da biz attık, orasını kamulaştırdık. Oteldi, lokantaydı, dönerci vardı, kamulaştırdık. Orada bir anı köşesi yaptık, bir kütüphane oluşturduk, adeta bir kültür merkezine çevirdik ve o konuda da önemli bir adım attık. Yine bizim orta öğretimde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilikle ilgili yazılan bölümler vardı, bu bölümleri ilk defa Alevilerin saygı duyduğu kişilere, onların ileri gelenlerine yazdırdık. Onları yazdılar, biz de noktasına virgülüne dahi dokunmadan onların yazdıkları metni olduğu gibi kitaplara koyduk. Böylece ilk defa Alevi vatandaşlarımız kendi inançlarına ilişkin kendi geleneklerine ilişkin bilgileri kendilerinin saygı duyduğu bilge insanların yazdıklarından okuma imkanı buldu. Bunun adımını da hükümet olarak biz attık. AK Parti iktidar olana kadar olan dönemde 106 tane Türkiye'de cemevi vardı. Baktığınızda bizim dönemimizde 300'ün üzerinde yeni cemevi yapılmıştır. Bunların sayısında da büyük bir artış bizim dönemimizde olmuştur" diye konuştu.
Kerbela Şehitlerinin anısına önemli adımlar atıldığına değinen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürü:
''Oradaki şehitler hepimizin şehidi, hepimizin canı, hepimizin ciğeri. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan herkes onları hayırla yad ediyor. Onları duayla anıyor ve bu çerçevede Türkiye'de bütün camilerde mevlid-i şeriflerin okunması uygulaması başlatılmıştır. Ayrıca Muharrem oruçlarında, Alevi kardeşlerimizin değer verdiği önemli günlerde hem TRT'nin hem diğer yerlerin özel yayınlar yapmasına ilişkin adımlar da atılmıştır. AK Parti iktidar olana kadar, 'Alevi kardeşlerimizin derdi nedir?' diye soran Türkiye'de bir iktidar olmadı. CHP de dahil buna hiçbir iktidar olmadı. Ama ilk defa, 'Bu sorun nedir?' diye sorup, 'Bu sorunu gelin beraber konuşalım' diyen iktidar AK Parti iktidarıdır. Bu konuda çalışmalarımız zaten bitmemişti, devam ediyordu. Şimdi bu çalışmalar neticelendikten sonra daha hangi adımlar atılması gerekiyor, nasıl atılması gerekiyor, bunu Türkiye kamuoyu ile de paylaşacağız. Çözüm süreci Türkiye'nin yıllardır devam eden terör konusunu ortadan kaldırmak adına atılmış çok ciddi bir adımdır. Bu Türkiye'deki kardeşliğimizi, birliğimizi takviye edecek bir adımdır. Öte yandan Alevi Bektaşi geleneğine sahip olan kardeşlerimizin sorunlarını çözmek de bizim vazifemizdir. Biz bunun bilincindeyiz, bu konuda da ciddi adımları önümüzdeki zaman içerisinde atacağız. Detaylar bu çalışmalar çerçevesinde netleştikten sonra Türkiye kamuoyu ile paylaşılacaktır."
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...