Boşanan kadına çocuğun soyadını değiştirme hakkı

- Güncelleme:
Boşanan kadına çocuğun soyadını değiştirme hakkı

Gündem Haberleri

Evlenen kadına, isterse eşinin soyadı yerine kendi soy ismini kullanma hakkı veren Anayasa Mahkemesinden sonra bir ilginç karar da Yargıtay’dan geldi: Boşanan anne, çocuğuna kendi soyadını verebilir.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Anayasa Mahkemesinin kadının isterse eşinin soyadını kullanmayabileceğine yönelik kararının yankıları devam ederken, Yargıtay’dan çocuğun üstün yararı olması hâlinde velayet hakkı kendisine bırakılmış olan annenin çocuğun soyadını değiştirmesini talep edebileceğine yönelik karar verdiği ortaya çıktı.

Bir boşanma davasında anne, velayetine kendisine verilen çocuğunun da soyadının değiştirilmesini istedi. Mahkeme reddedince karara itiraz etti. Dosya Bölge Adliye Mahkemesinin gündemine geldi. İstinaf da reddedince kadın, bu kez davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Soyadı Kanunu’nun 4. maddesinde yer alan “Evliliğin feshi veya boşanma hâllerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı alır” hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

AYM’nin “Erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını seçme hakkının kadına tanınmaması, velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete göre ayırım yapılması sonucunu doğurur” gerekçesine atıf yapan Yargıtay, çocuğun yararının her zaman ve her şartta öncelikli olarak korunması gerektiğini belirtti. Çocuğun üstün yararı olması hâlinde velayet hakkı kendisine bırakılmış olan annenin, çocuğun soyadının değiştirilmesini talep edebileceğine hükmeden daire, mahallî mahkemenin kararını bozdu. Daire, annenin böyle bir davayı açma hakkının bulunduğuna, uzmanlardan çocuğun yüksek yararının belirlenmesine yönelik rapor alınarak bir karar verilmesi gerektiğine karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...