Bolu'daki deprem, büyük İstanbul depremini tetikler mi? Uzman isim açıkladı

Bolu'da 4.8 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından gözler büyük İstanbul depremine çevrildi. Özellikle “Bolu'daki deprem, büyük İstanbul depremini tetikler mi?” sorusu tekrardan gündeme geldi. Konuyla alakalı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz açıklamalarda bulundu. Peki, Bolu'daki deprem, büyük İstanbul depremini tetikler mi? İşte detaylar…
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yıkıma neden olan depremlerin ardından Türkiye teyakkuz halinde. İstanbul ve Ankara’nın da hissettiği Bolu depreminin derinliği 8.1 kilometre olduğu aktarılırken akıllar büyük İstanbul depremi geldi. Konuyla alakalı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz son dakika açıklamalarında bulundu. İşte konuyla alakalı tüm detaylar…
BOLU'DAKİ DEPREM, BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
Bolu'daki deprem İstanbul, Ankara, Düzce ve Sakarya gibi çevre illerden de hissedildi. Bolu Valisi deprem nedeniyle bir olumsuzluk yaşanmadığını söylerken, Düzce Valisi yaşanan panik nedeniyle bugün eğitime ara verildiğini açıkladı.
Depremin ardından HaberTürk canlı yayınına bağlanan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgedeki bu büyüklüğündeki depremlerin olağan olduğunu ve panik yapılmamasını söyledi. Tüysüz, "Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu değil. Ona paralel kuzeyde küçük kol üzerinde meydana gelen bir deprem. Çok hissedildiğine göre sığ bir deprem. Hemen arkasından gelişen bir tane daha deprem oldu. 1,9 ve 1,8. Panik oluşturabilecek bir deprem değil. Orada büyük deprem oluşturabilecek bir fay yok. Küçük kırıklar var. Bolu Elmalı civarında daha önce kırılmamış bir fay var. Önce burada olduğunu düşündüm ama değil. Bu daha kuzeyde." İfadelerini kullandı.
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ DEPREM İVME HARİTASI PAYLAŞTI
İvme ne kadar büyük olursa hasarın da o kadar büyük olacağını vurgulayan Tüysüz, şöyle devam etti:
“Türkiye Deprem Tehlike Haritası (e-Devlet’ten ulaşılabilmektedir) farklı zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin ivme değerleri gösterilmektedir. 0.4g, yapıların önemli oranda hasar aldığı bir ivme değerini göstermektedir. Bu ve daha büyük ivmelerin beklendiği alanlar yukarıdaki deprem tehlike haritasında sarı, pembe ve kırmızı olarak gösterilmiştir.”
Tüysüz’ün aktardığına göre, e-Devlet’ten ulaşılabilen Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda deprem anında en yüksek sarsıntıyı alma olasılığı olan bölge, kırmızı ile gösterilmiş ve ivmesi 0.8- 1g arasında. Pembe alanın olası ivmesi 0.6- 0.8 g, sarı alanın ise olası ivme değeri 0.4-0.6 g aralığında. Tüysüz, 6 Şubat depreminde PGA değerinin, Hatay civarında 1.3 g değerine ulaştığını belirtti.
06.-0.8G İVMESİNE MARUZ KALABİLECEK İL VE İLÇELER:
BOLU
İlçeler: Dörtdivan, Gerede, Yeniçağa
ÇANKIRI
Çerkeş, Ilgaz, Kurşunlu
ÇORUM
Kargı, Osmancık
ERZİNCAN
Refahiye, Üzümlü
GAZİANTEP
İslahiye
HATAY
Hassa, Kırıkhan
KOCAELİ
İzmit, Derince, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Körfez, Çayırova, Darıca, Dilovası
MUŞ
Varto
SAKARYA
Hendek, Adapazarı, Erenler, Serdivan
SİVAS
Akıncılar, Koyulhisar
TEKİRDAĞ
Şarköy
TOKAT
Başçiftlik, Niksar
DERSİM
Pülümür
YALOVA
Altınova, Çınarcık, Çİftlikköy, Termal
KARABÜK
Eskipazar
DÜZCE
Gölkaya, Kaynaşlı
İSTANBUL
Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Beylikdüzü
İZMİR
Bergama, Kınık
0.8-1.0G İVMESİNE MARUZ KALABİLECEK İL VE İLÇELER
ERZİNCAN
Merkez
AMASYA
Taşova
BİNGÖL
Karlıova, Yedisu
ÇANKIRI
Bayramören
KASTAMONU
Tosya
KOCAELİ
Başiskele, Kartepe
SAKARYA
Akyazı, Gevye, Karapürçek, Pamukova, Sapanca, Arifiye
SAMSUN
Havza, Ladik
SİVAS
Suşehri
TOKAT
Erbaa, Reşadiyee