Bodrum katta yaşayanlar risk altında: Projede 'sığınak' olan katlar konut yapılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bodrum katta yaşayanlar risk altında: Projede 'sığınak' olan katlar konut yapılıyor

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi Merkezi Müdürü Arslan: Türkiye’de yaklaşık 30 milyon kişi, afet riski altında yaşıyor. Dere yataklarına bina dikilen yerler, imar affı kapsamı dışında bırakılmalı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye, depremi konuşurken şimdi de iklim değişikliğiyle birlikte sellere karşı alınması gereken tedbirler gündeme geldi. Dere yataklarındaki taşkınlar sebebiyle özellikle binaların bodrum katları tehlike altında.

İki yıl önce Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinin ardından hükûmet, bu ilçedeki 90 ayrı bodrum katını kamulaştırmış ve bu katları hayat alanı olmaktan çıkarmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son yaşanan felaketlerin ardından belediyelere riskli bodrum katlarının kontrolü için çağrıda bulundu.

YAPILARIN YÜZDE 50’Sİ RİSK ALTINDA

Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan "Tüm afet risklerini dikkate aldığımızda, Türkiye’deki yapılaşmanın yüzde 50’si afet riski altında. Bu yüzde 50 riskin de yüzde 90’ı deprem, yüzde 10’u da sel gibi diğer afet riskleri. Türkiye’deki yaklaşık 30 milyon kişi, afet riski altında yaşıyor. Örneğin; İstanbul’un kıyı şeridinden içeriye doğru 5 kilometre gidin; İstanbul’un nüfusunun en az yüzde 30’u eder. Karadeniz’de de şehir merkezlerindeki birkaç yer hariç, her taraf sel riski altında" dedi.

YÖNETMELİKLERE RİAYET EDİLMİYOR

Yapılaşma öncesinde, bölgenin tarım arazisi veya orman arazisi olup olmadığı, fay hatlarına mesafesinin dikkate alındığını belirten Arslan "Sel ve çığ felaketleri de dikkate alınır. Yasa var, yönetmelik var ama bunlara gerektiği gibi riayet edilmiyor. Örneğin; projede binanın bodrum katının ‘sığınak’ veya ‘depo’ olarak kullanılacağı belirtiliyor. Aradan zaman geçtikten sonra burayı imar affı veya kaçak yapılaşmayla konuta çeviriyorlar" ifadelerini kullandı.

YAĞIŞ DEĞERLERİ GÜNCELLENMELİ

Afetlere karşı neler yapılması gerektiğini de anlatan Prof. Dr. Abdussamet Arslan, şunları kaydetti: "Dünyada iklim rejimi değişti. Yağış akış modellemeleri yapılırken 25 yıllık olaylar dikkate alınıyor. Türkiye’deki yağış değerleri gözden geçirilmeli. Dere yataklarına bina dikilen yerler, imar affı kapsamı dışında bırakılmalı."

BİR DE TEHDİT ETTİ: HESAPLAŞACAĞIZ

Tepkilerin çığ gibi büyümesinin ardından X’ten yeni bir açıklama yapan Tanrıkulu "Bazı dijital platformlarda hakkımda ağır eleştirinin ötesine varan açıklamalar yapan-yazan herkesle tek tek hukuk önünde hesaplaşacağım" diyerek tehdit etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçlarından soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...