Birlik olmazsak, lime lime ederler

Birlik olmazsak, lime lime ederler

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Aslında bir büyük bölgesel restorasyonun önünü açıyoruz. Bunu dediğimizde bize diyorlar ki 'Yeni Osmanlıca'... Niye diyorlar biliyor musunuz? Birilerini, Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Aslında bir büyük bölgesel restorasyonun önünü açıyoruz. Bunu dediğimizde bize diyorlar ki 'Yeni Osmanlıca'... Niye diyorlar biliyor musunuz? Birilerini, Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için" dedi.
nbsp; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Büyük Restorasyon: Kadim'den Küreselleşmeye Yeni Siyaset Anlayışımız" konulu konferansa katıldı.
nbsp; Bakan Davutoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılına bir hedef koyduklarını, bunun da dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
nbsp; "Fakat diğer 9 ülke hangisi olacak. Bu 9 ülkenin hepsi hemen hemen kıta ölçekli ülkeler. ABD kendi başına bir kıta. Rusya, Kanada ile birlikte dünyanı n en büyük ülkesi. Kanada, Brezilya bizden 10 misli büyük. Avustralya, Hindistan, Çin hepsi kıta ölçekli. Peki biz bunların arasından nasıl sıyrılıp çıkacağız? Arkadaşlar bir tek yolla bunu yapabiliriz. Sınırlara saygı göstereceğiz ama çevremizdeki hiçbir sınırın duvar olmasına izin vermeyeceğiz. Sınırları bu Ortadoğu'daki değişim rüzgarı içinde kendi ve halklar iradesiyle iktidara gelen ve gelecek yönetimlerle birlikte bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Tel Abyad ve Akçakale arasında nasıl sınır yaşayabilir. Diyarbakır, Musul'dan, Urfa, Halep'ten koptuğunda bu hinterlandı yok olmaz mı? Batum ile Rize arasında soğuk savaşın sınırları devam etseydi, bugün ilişkiler gelişebilir miydi? Edirne niçin bir çıkmaz sokak gibi olsun, Saraybosna'ya kadar açılmasın. Onun için biz vizeleri kaldırma politikası izliyoruz."
nbsp; Her görüştüğü Dışişleri Bakanı ile açtığı dosyanın vizeler olduğunu, insanlar ın hareket etmesini istediklerini belirten Davutoğlu, eski siyaset anlayışının vatandaşı kontrol etmeye ve bir yerde tutmaya dayalı olduğunu vurguladı.
nbsp; "Bir yerde toplayalım, göçler yapalım, kontrol edelim. Çünkü insanına güvenmiyordu. Bizse şimdi diyoruz ki; Diyarbakırlısı, Edirnelisi, İzmirlisi dünyanın her yerinde seyyar şekilde hareket etsin. Hareket ettikçe değer üretirler. Nereye giderlerse adım attıkları her yerde büyükelçiliğimiz olacak, adım attıkları her yerde o vatandaşlarımıza sahip çıkacağız" diyen Davutoğlu, o zaman kendi hinterlantlarını açabileceklerini aktardı.
nbsp; Kadim denilince akla ilk İpekyolu'nun geldiğini anımsatan Davutoğlu, 'Çin'den kalkardı o develer bizim üzerimizden, bizim derken, bütün Orta Asya'yı aşar Avrupa'ya ulaşırlardı. Şimdikinden daha kolay ulaşırlardı. Bu kadar sınır, teknolojik imkana rağmen bu kadar sınırda bekletilmez, bu kadar çok şeyle, işkence ile karşı karşıya kalmazdı, her sınırda. İstiyoruz ki öyle bir bölgesel düzen kuralım ki bütün bu hinterlandımızla en derinliğine kadar bütünleşelim. Asya'ya, Hint Okyanusu'na kadar. Onun için Somali de dahil bütün Afrika'ya açılım politikası takip ediyoruz. Ekonomik restorasyonumuzun temeli bu. Bunun için vizeleri kaldırıyoruz" dedi.
nbsp;
nbsp; -"Kentlerimiz kendi hinterlandı ile buluşacaktır"

nbsp;
nbsp; "Aslında bir büyük bölgesel restorasyonun önünü açı yoruz. Bunu dediğimizde bize diyorlar ki 'yeni Osmanlıca'. Niye diyorlar biliyor musunuz? Birilerini, Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için. Osmanlı, Selçuklu, Artuklu, Mervani, Selahattin Eyyübi ile gurur duyarız, kim ne derse desin. Ancak şunu da sorarız. Bütün Avrupa sınırları kaldı rıp bütünleşirken yeni Romacı, yeni kutsal Roma Germen İmparatorlukçu olmuyor da niçin biz 100 sene önce bir arada yaşayan halklar tekrar bir araya gelsin derken suçlanarak yeni Osmanlıca ilan ediliyoruz?" diyen Davutoğlu, "Onlar ne derse desin bütün şehirlerimiz, kentlerimiz kendi hinterlandı ile buluşacaktır" şeklinde konuştu.
nbsp; Diyarbakır'ın eskiden olduğu gibi Basra'dan gelenlerin Karadeniz'e kadar gittiği, Orta Asya'dan, İran'dan gelenlerin Akdeniz'e kadar gittiği kavşağın üzerinde olacağını belirten Davutoğlu, ekonomisinin de bununla canlanacağını kaydetti.
nbsp; "Burada 2 yol var. Ya yeni bir siyaset ve düzen anlayışıyla bütün bu bariyerleri önce zihnimizde sonra gönlümüzde sonra fiiliyatta ortadan kaldıracağız ve daha büyük ölçeklere doğru hep beraber yürüyece ğiz. Türküyle, Kürt'üyle, Arnavutluyla, Boşnak'ıyla, Arap'ıyla her bir milletiyle yürüyeceğiz ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar. İrademiz net ve açıktır. Artık bu parantez kapanmalıdır" diyen Davutoğlu, şöyle dedi:
nbsp; "Önce Sykes Picot haritaları ile sonra sömürge yönetimleriyle sonra suni çizilmiş haritalar üzerinde ortaya çıkan ve her biri diğerini suçlayan ulusçuluk ideolojilerine dayalı nevzuhur devlet anlayışlarıyla gelecek inşa edilemez. Sykes Picot'un bize çizdiği o kalıbı kıracağız."

DİYARBAKIR GÖZBEBEĞİMİZDİR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Diyarbakır bütün insanlığın hazinesidir. Bizim ise gözbebeğimizdir. Hükümetimizin bu konuda çok güçlü bir iradesi var. Sayın Başbakanımızın 2005 Diyarbakır konuşması ile başlayan süreçte bütün bu bölgelerin Diyarbakır, bütün Türkiye, hatta bütün insanlara verdiği mesajları hak ve özgürlükler, temel haklar, demokrasi mesajı nbsp; o gün olduğu gibi bugün de taptazedir. Bu süreç yine Sayın Başbakanımızın da güçlü iradesi ile bütün hükümetimizin benimsediği bir süre çtir. Herkesin tam bir bilinç ile bunu sahiplenmesi, selam ile yayınlaştırması lazımdır'' dedi. nbsp; nbsp; nbsp;
Bakan Davutoğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulu Camii'nde kıldıkları cuma namazının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Bakanları kapıda karşılayan Baydemir, Bakan Davutoğlu'na 'Nevruz çiçeği' olarak da bilinen nergislerden verdi. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Bakan Davutoğlu, selamın barış olduğunu söyledi. Selam veren herkesin 'sen benden eminsin, ben de senden eminim' dediğini belirten Bakan Davutoğlu, Diyarbakır'ın her taşı, her taşın üzerindeki her kitabeyi, her kitabenin üzerindeki her harfi korumak, o taşın nbsp; önemini idrak ederek gelecek nesillere aktarmanın boyunlarının borcu olduğunu ifade etti. Diyarbakır' ın bütün insanlığın hazinesi olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, ''Bizim ise gözbebeğimizdir. Hükümetimizin bu konuda çok güçlü bir iradesi var. Sayın Başbakanımızın 2005 Diyarbakır konuşması ile başlayan süreçte bütün bu bölgelerin Diyarbakır, bütün Türkiye, hatta bütün insanlara verdiği mesajları hak ve özgürlükler, temel haklar, demokrasi mesajı o gün olduğu gibi bugün de taptazedir. Bu süreç yine Sayın Başbakanımızın da güçlü iradesi ile bütün hükümetimizin benimsediği bir süreçtir. Herkesin tam bir bilinç ile bunu sahiplenmesi, selam ile yayınlaştırması lazımdır'' diye konuştu. nbsp;
nbsp;
nbsp; ''ALLAH MUHABBETİMİZİ DAİM ETSİN, ARAMIZA FİTNE FESAT SOKMAK İSTEYENLERE FIRSAT VERMESİN'' nbsp;
nbsp; Bayramı bayram etmek için onu yaygınlaştırmak gerektiğini ifade eden Bakan Davutoğ lu, sözlerini şöyle sürdürdü: nbsp; nbsp;
nbsp; ''Nevruz çiçekleri ile karşıladınız. Nevruz aynı zamanda cemrenin havaya, suya, topra ğa düşmesidir. Cemre burada sembolik olarak halkımızdır. Bütün kesimlerimiz arasındaki muhabbettir. Aşkın ateşidir. Cemre Nevruz'da nasıl havaya, suya, toprağa düştüyse, muhabbet cemresi de Diyarbakır'a, Bursa'ya, İzmir'e, İstanbul'a, Ankara'ya, Edirne'ye, Hakkari'ye her yere düştü. Son gelişimizde Diyarbakır'da bir cuma namazı idi, çok terlemiştim, sıcaktı. Ben mendil arandım, daha aramam bitmeden göz hizamda bir mendil bana uzandı. Arka saflardan birisi hissetmiş, 'Sayın Bakanım biraz önce almıştım, tertemiz' dedi. Dedim ki, 'Eğer senin terine bulaşmış olsaydı benim için nbsp; çok daha kıymetli olurdu'. Çünkü biz terlerimizi terlerimizle karıştırmaya, acıları mızı acılarımızla karıştırarak aynı ağıtları yakmaya ama muhabbeti tahkim ederek geleceğe güzel bir emanet, gelecek nesillere bırakmak üzere geldik.'' nbsp;
nbsp; Sabah namazını Hazreti Süleyman Camii'nde kıldığını, burada cemaatin kendisinden talebi olduğunu anlatan Bakan Davutoğlu, ''Cuma namazını eda ettikten sonra oradaki herkesin, cemaatin talebi Hazreti Süleyman etrafındaki çevre düzenlemesiydi. Hükümet olarak biz ne yapmamız gerekirse zaten Sayın Bakanımız takip ediyor. Ama belediye vilayetimiz ile birlikte dikkat ederseniz Ulu Camii'nde size de, bana da bunu zikrettiler. Hazreti Süleyman'ın manevi makamına layık bir şekilde orası düzenlenirse en kısa zamanda Diyarbakır halkına da çok güzel bir hediye olur. Allah muhabbetimizi daim etsin, aramıza fitne fesat sokmak isteyenlere fırsat vermesin, ama hepimizi de bu toprakların, bu tarihi birikimin, nimetin farkında olarak davranmayı nasip etsin. Çünkü sorumluluk hepimizin üzerinde, herkes hakkını verirse bu konjonktürel bir, yaşanan sıkıntılar bin yıllık tarihte aslında parantez içinde kalması gereken sık ıntılardır. İnşallah bunlar aşıldığında hem bizim ülkemizdeki restorasyon hem bölgemizdeki restorasyon, yeniden imar, yeniden bir düzen inşa etmek faaliyeti başarıya ulaşır. Bu insanlığa da aynı zamanda bir barış mesajıdır'' şeklinde konuştu. nbsp;
nbsp;
nbsp; ''İNŞALLAH BU KEZ MAHCUP OLMAYACAĞIZ'' nbsp;
nbsp; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ise, inşa edilen, inşasına başlanan barış sürecinin nihai ve kalıcı bir barışa vesile olması temennisinde bulundu. Baydemir şöyle konuştu: nbsp;
nbsp; ''Bu kent daha nice 8 bin yıllar medeniyetlere, insanlığa, insanlarımıza ev sahipliği yapar. Gelişinizi bu manada çok değerli buluyoruz. Kentimiz Diyarbakır açısından, ülkemiz açısından, kardeşlik hukukunun inşası açısından çok değerli buluyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki ülkemizin doğu yakası ile batı yakası, kuzey yakası ile güney yakası arasında bir algıda farklılık, sevinçte ve tasada bir uzaklaşma süreci yaşadık. İnşallah ortak çaba ile hak temelli, özgürlük temelli, eşitlik temelli, adalet temelli, ama bütün bunlarla birlikte yaşam temelli yeni bir süreci yeni bir sayfay ı hep birlikte açma imkanına sahip olacağız. Ve o sayfaya da inşallah barışı, dostluğu, adaleti, hukuku, birlikte yaşamı hep birlikte nakşedebiliriz.

##tgvideo##

Benim inancım şu ki Sayın Bakanım Diyarbakır'ımız ile Ankara'mız arasında inşa edilecek barış köprüleri, Diyarbakır'ımız ile Trabzon'umuz arasında, İzmir'imiz arasında, Çanakkale'miz arasında inşa edilecek barış köprüleri inşallah sadece ülkemizdeki yaşayan bütün dinlerimize, kültürlerimize, çeşitliliklerimize, sizin ifadeniz ile hazinelerimize katkı sunmakla kalmayacak, inşallah bu barış köprüleri kendi içimizde inşa edeceğimiz barış köprüleri inşallah Ankara ile Mahabad arasında, inşallah Bağdat ile Hewler arasında, inşallah Şam ile Kamışlo arasında da, yani Ortadoğu coğrafyasında yaşayan bütün insanlarımız için de, bütün halklar için de barışın zemini, birlikte yaşamı n zemini haline dönüşür. Bu itibar ile tarihi bir zaman dilimi içerisinden geçiyoruz. İnş allah bu kez mahcup olmayacağız. İnşallah bu kez samimiyetle, kararlılıkla, cesaretle insanlarım ızın tümünün hak etmiş olduğu barışı armağan etme imkanına sahip olacağız. Sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da mesulüz. Bu itibar ile mutlaka ama mutlaka gelecek nesillere isyanı, çatışmayı, kavgayı değil inşallah barışı miras bırakabileceğ iz.'' nbsp;
nbsp; Konu şmaların ardından Baydemir, Bakan Davutoğlu'na Türkçe, Kürtçe, Zazaca 'Hoş geldiniz' dedi. Baydemir, Davutoğlu'na Kürtçe Diyarbakır rehberi ve kitap hediye etti. Davutoğlu da, imzaladığı bir kitabı Baydemir'e verdi. nbsp;
nbsp; Bakan Davutoğlu, belediyeyi ziyaretinin ardından Diyarbakır'daki tarihi yerleri gezdi..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...