Binali Yıldırım: Ekonomi paketi bayram şekeri gibi

Düzenleyen:
Binali Yıldırım: Ekonomi paketi bayram  şekeri gibi

GÜNDEM Haberleri

Toplu taşıma yapanlar, araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek. Taksi ve yük taşıyan kamyonlar da bu haktan faydalanacak. Şehidin bir akrabasına ÖTV’siz araç alma hakkı veriliyor. Ayrıca şehit yakınlarının devlette işe girişi de kolaylaşacak. Karşılıksız çeke önce para cezası, tekrar edilmesi halinde hapis cezası verilecek. Çekle ilgili ikinci adım da “karekod” uygulaması olacak.

Haber Merkezi ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’yi uçuracak “Ekonomik Müjdeler Paketi”ni canlı yayınla açıkladı. Esnaftan çiftçiye, turizmciden taksiciye, işçiden emekliye kadar pek çok kesimin yüzünü güldüren paketle, yatırım ve üretim yolunda devrim niteliğinde adımlar atılıyor. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, tüm kabine üyeleriyle birlikte paketi açıklayan Yıldırım, şu müjdeleri verdi: 
- Şirket kuruluşlarında alınan damga, resim harç gibi vergiler konusunda reform niteliğinde düzenleme yapılıyor. Artık, yapılan sözleşmelerin her nüshasından tek tek Damga Vergisi alınmayacak, bir nüshadan vergi kesilecek.
- Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara Damga Vergisi muafiyeti uygulanacak. 
- Firmalarla, iş adamlarının yurt dışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde Damga Vergisi kaldırıldı.

“VERGİ” KOLAYLIĞI
- Türkiye’yi, bölgesel bir üs olarak kullanacak özel yatırımcılara “Kurumlar Vergisi” istisnası getiriliyor. 
- Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca Emlak Vergisi alınmayacak. 
- Türkiye veya yurt dışındaki herhangi bir yatırımcıya, “Nereden buldun” diye sorulmayacak. Sadece “kara para” ve “terör” kaynaklı para kapsam dışı olacak. 
- Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur’lulara 5 puan indirim yapılacak. 
- Kredi kullanımında sadece bina, dükkân gibi “gayrimenkuller” değil, “menkul değerler” de teminat gösterilebilecek.
- 110 bin esnafın geçmişe dönük borçları yapılandırılıyor. Kredi alanların 400 milyon TL’lik gecikme faizini karşıladı. Geri kalan para tekrar yapılandırılarak, taksitlendirilip ödenecek. 
- Artık, gümrüklerle ilgili tüm bakanlıklar yetkilerini protokolle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na devredecek. Bakanlık da, “tek pencere” sistemiyle tüm gümrük işlemlerini tek elden yürütecek.

ÇEK İÇİN ÇİFTE TEDBİR
- Paketle, çek tartışmalarına da nokta konulacak. Karşılıksız çekte önce “para cezası” uygulanacak. Eğer tekrar olursa, hapis cezası verilecek. Çekle ilgili ikinci adım da “karekod” uygulaması olacak. Çekin arkasında bulunan karekodun telefonla okutulması sonucu çekin sağlam olup olmadığı anlaşılabilecek. 
- Ekonomik Müjdeler Paketi’yle, “yatırım teşvik sistemi” de yenileniyor. Bazı süreli teşvikler kalıcı olacak. 
- Proje bazlı teşvik de gelecek. Ülkenin genelindeki sektörlere has, yeni buluş yapılırsa, bu üretimler ayrıca desteklenecek.
- Şirket açma ve kapatma da kolaylaşacak.

ÇİFTÇİ DE UNUTULMADI
- Pakette çiftçiye yönelik müjdeler de yer aldı. Lisanslı depoculuğa geçilecek ve ürün borsası kurulacak. Aracı ve tefeciler devre dışı kalacak. 
- Beyin göçünü tersine döndürmek için Türk vatandaşları için Turkuaz Kart Sistemi getirilmişti. Yabancı uyrukta olanlara da buluşlarını ve uzmanlıklarını değerlendirmek için yeni imkânlar getiriliyor.
- İhracatçıya hususi pasaport verilecek.
- Yurt dışında emeklilik hakkını kazananların Türkiye’de 6 aydan az kalmaları durumunda araçlarını getirememesiyle ilgili aksaklık da giderilecek.
- 2B arazileriyle ilgili bekleyen 80 bin vatandaşa yeni ek başvuru imkânı tanınıyor.
- Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere 100 bin TL destek sağlanacak.
- Yerli makine alımında 300 bin TL’ye kadar faizsiz krediyi imkânı da sağlanacak.
ŞEHİT YAKINLARINA İŞ
- Şehit yakınlarına devlette iş verme konusunda da önemli bir adım atılıyor. Mevcut uygulamada, yılda 2 sefer alım yapılıyordu. Artık istenmeyen şehit haberi gelirse, hemen bu haktan yararlandırma ve istediği branşta iş imkânı sağlama adımı atılacak.
- Şehit yakınlarından bir tanesi araç alacağı zaman, ondan da ÖTV alınmayacak. 
- Doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların borçları bir yıla kadar ertelenecek. Böylece terör mağduru vatandaşların mağduriyetleri de giderilmiş olacak. 
- Başta taksiciler olmak üzere, aracını yenileyecek dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsleri, yıl sonuna kadar ÖTV ödemeyecek. Sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler de kapsama dahil edildi.

MECLİS TATİLE GİRMEDEN...
Başbakan Binali Yıldırım, canlı yayınlanan bakanlar kurulunda müjde üstüne müjde verdi. Yıldırım, “Bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini arttıracak kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz” dedi. 20 maddede Türkiye’yi uçucaracak paket, Meclis tatile girmeden çıkacak.


 BAŞBAKAN YILDIRIM: Dostluk halkasını GENİŞLETİYORUZ
- Türkiye’nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz. Rusya’dan İsrail’e, Mısır’dan Suriye’ye, Irak’tan İran’a, AB ülkelerinden ABD’ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz.
- Terörle mücadelede, operasyonlarda şehirlerde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da terörü temizlemek için güvenlik güçlerimiz yoğun bir çalışma içerisinde. 
- Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı yeni bir modelle gerçekleştirildi; hem canlı bomba hem de fedai saldırısı yapıldı… Şimdi bu tecrübeyi gördük İçişleri Bakanlığımız bütün bu insanların yoğun olarak bulunduğu havalimanı, metro vesaire bunların önüne ağır silahlı özel harekatçı arkadaşlarımızı koydu ki herhangi bir şey Allah göstermesin karşılaştığında ilk cevabı onlar verecek...
- Teröre bulaşmışsa Suriyelilere vatandaşlık veremeyiz, karışık kuruşuk işleri varsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu, barışını bozacak faaliyetler içinde olanlara asla vatandaşlık düşünülemez. Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak, katma değer getirecek olanlara tabii ki vatandaşlık verilir.
- Suriye konusunda başta koalisyon güçleri olmak üzere tüm ülkeler bireysel hesapları bir kenara bırakmalı. Suriye ile görüşmeler kısa vadede olmayacak. Önce bir kere oradaki zulüm sona ersin, o diktatör rejim sona ersin.
- Erken seçim nereden çıktı ya? Seçim, seçim millet yoruldu kardeşim. Bırakın bunları ya. Artık işimize gücümüze bakalım. Seçim zamanı bitti şimdi geçim zamanı. Seçim belli 2019’da inşallah yapacağız. 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...