Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırladı

/ Kaynak: AA
Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırladı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Gül onuruna resmi akşam yemeği verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki emsalsiz ilişkilerin daha da gelişmesi için her iki ülkenin de iradesinin tam olduğunu belirterek, "Türkiye ile Türkmenistan, keder ve sevinçte ortak olan aynı milletin ayrı devletleridir" ifadesini kullandı. nbsp;Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan habere göre, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna Oğuzhan Sarayı'nda resmi akşam yemeği verdi. nbsp;Yemek öncesinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, son 5 yılda Türkmenistan'a 5 ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı. nbsp;"Türkmenistan'da kendimizi evimizde hissediyoruz" diyen Gül, heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür etti. nbsp;Gül, "Ziyaretim, şimdiye kadar Türkmenistan'da hiç uygulanmamış bir protokolle, 'Devlet ziyareti' statüsünde düzenlenmektedir. İkili ilişkilerimizin ulaştığı yüksek mertebenin ispatı olan bu nazik jestiniz için Zat-ı Devletleri'ne gönülden teşekkür ederim" ifadesini kullandı.
-"Resmi ziyarette bulunduğum ilk Orta Asya başkenti Aşkabat'tı"
Cumhurbaşkanı sıfatıyla 2007'de Aşkabat'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Gül, aradan geçen zamanda Türkmenistan'da yaşanan atılım hamlelerine dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Resmi ziyarette bulunduğum ilk Orta Asya başkenti olan Aşkabat'ın aradan geçen yıllar boyunca çarpıcı bir değişim geçirerek daha da güzelleştiğini ve bölgesinin en güzide şehirlerinden biri haline geldiğini gördüm. Türkmenistan'ın geneline yansıyan bu değişim, siz Kadirli Doğanımın dirayetli liderliğinde hayata geçirilmekte olan örnek kalkınma vizyonunun şüphesiz en müşahhas göstergesini teşkil etmektedir."
Türkmenistan'ın siyasi ve ekonomik istikrarı ile kararlılıkla yürüttüğü "aktif tarafsızlık" politikası sayesinde bölgesel barış ve refaha yaptığı katkıların takdire şayan olduğunu ifade eden Gül, bu durumun Türkiye için iftihar kaynağı olduğunu vurguladı.
-"Karşılıklı verilen nişanlar, kemik kardeşliğimizin sembolleridir"-
Türkiye ile Türkmenistan'ın, keder ve sevinçte ortak aynı milletin ayrı devletleri olduğuna işaret eden Gül, iki ülke ilişkilerinin, dost ve kardeş iki halkın tarihinin birlikte yazıldığı dönemlere kadar uzandığını aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, kendisine tevcih edilen Türkmenistan Devlet Nişanı'na atıfta bulunarak, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede, bu sabah Zat-ı Devletleri'nin tarafıma tevcih ettiği Türkmenistan Devlet Nişanı için bir kez daha teşekkür ediyorum. Türk milletini temsilen taşımaktan şeref duyduğum bu nişan, vaktiyle benim de size tevcih ettiğim Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı ile iki halk arasındaki ezeli ve ebedi 'kemik kardeşliğinin' en güçlü sembolüdür."
-"Türk özel sektörünün en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında"
Gül, 2012'nin Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin "altın yılı" olduğunu ifade ederek, ilişkilerin aynı ivmeyle devam edeceğini belirtti.
İki ülke arasındaki ticari iş birliğine atıf yapan Gül, şöyle devam etti:
"Son yıllarda, bu yolda önemli mesafe katettiğimizi büyük memnuniyetle müşahede ediyorum. 2007'de 1 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, bugün 3,5 milyar dolara yükselmiştir. Turizmden tarıma, eğitimden sağlığa, enerjiden güvenliğe kadar pek çok alanda verimli bir işbirliği tesis edilmiştir. Türkmenistan, ayrıca Türk özel sektörünün dünyada en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin gelişmesinde anahtar rol oynamış olan şirketlerimize duyduğunuz güvenden dolayı siz Kadirli Doğanıma müteşekkiriz."
-"Her iki ülkede tahsil gören 8 bine yakın gencimiz, ortak istikbalimizin teminatıdır"
Eğitim ve kültür alanındaki çalışmalara da dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki kardeşliği şu ifadelerle anlattı:
"Diğer taraftan, eğitim ve kültür alanındaki çalışmalarımız, kadim Türk-Türkmen kardeşliğinin günümüzde en güzel haliyle tezahür etmesine vesile olmaktadır. Bu kapsamda, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesinin yeni kampüsünün temelini Zat-ı Devletleri ile atmaktan, İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsünden fahri profesörlük unvanı almaktan onur duydum. Her iki ülkede tahsil gören toplam 8 bine yakın gencimiz, ortak istikbalimizin teminatı olarak, halklarımız arasında bir diğer müstesna bağ oluşturmaktadır. Geleneksel hale gelen Türkiye-Türkmenistan Kültür Günleri faaliyetine, önümüzdeki Temmuz ayında İstanbul'un yanı sıra 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de ev sahipliği yapacak olmamız da bizim için ayrı mutluluk kaynağıdır."
"İki ülke arasındaki emsalsiz ilişkilerin gelişmesi için irademiz tamdır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'u Türkiye'ye davet etti.
-Gül, Dadaloğlu ile Türkmenistan'ın milli şairi Mahtumkulu'nun şiirlerini okudu-
Konuşmasını iki ülkenin ortak şairlerinin mısralarıyla süsleyen Gül, büyük halk ozanı Dadaloğlu'nun Türklerin soyunu tanımlayan şu dörtlüğünü okudu:
"Avşaroğlu'dur dadalım. Türkmen soyuna gidelim. Hamurumuz hep bir yerden. Gel burayı yurt edelim."
Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'ın milli şairi Mahtumkulu'nun ise Türkmenlerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun şahsında Türk milletine bakışını tanımlayan şu dizelerini okudu:
"Sülalesi çoktur, hep büyük illi. Ordusu meşhurdur, aleme belli. Meydanda kılıçlı, divanda dilli. Çoğa denktir azı, Devlet-i Ali'nin."
Atavatanda heyetine gösterilen hüsn-ü kabul için teşekkür eden Gül, konuşmasını "Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma sağlık ve mutluluk, tüm Türkmen doğanlarımıza esenlik ve refah temenni ediyorum" diyerek tamamladı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...