Bekir Bozdağ: HSYK Meclis'ten güçlü

Bekir Bozdağ: HSYK Meclis'ten güçlü

GÜNDEM Haberleri

Adalet Bakanı Bozdağ, 'HSYK'daki güç ve yetki Meclis'te bile yok. Allah şirk, devlet şerik (ortak) kabul etmez' dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla (HSYK) ilgili Meclis'e verdiği ve yarın Adalet Komisyonu'na gelecek olan yasa teklifini savundu. Bakan Bozdağ, kanun teklifine gerekçe olarak da kurulun neredeyse Meclis'in üstünde güç ve yetkiye sahip olmasını gösterdi. Gazetelerin Ankara temsilcileriyle öğle yemeğinde biraraya gelen Bozdağ, HSYK'daki bazı yetkilerin Adalet Bakanı'na verilmesiyle ilgili düzenlemenin anayasaya uygun olduğunu söyledi. "Kurul yönetmelik çıkarıyor, genelge yayınlıyor. Anayasa'da böyle bir yetki yok" ifadesini kullanan Adalet Bakanı "HSYK'nın anayasaya aykırı genelgelerinin bile denetlenemediğini dile getirdi. Bozdağ şu tespitlerde bulundu:
VENEDİK KRİTERLERİNE UYGUN
nbsp;Denetime kapalı bir yapıyı denetime açtık. Şu anda onların yetki ve gücü Meclis'te bile yok. Kurulun üye seçmesine müdahale etmiyoruz. Çarşaf liste çıkmasının önüne geçmek için adım attık. Her kişi bir adaya oy verecek. Böylece gruplaşmanın önüne geçilmiş olacak. Düzenleme AB ve Venedik kriterlerine uygun. ' nbsp;
YARGI ARKA BAHÇE OLAMAZ
nbsp;Yargı hiçbir ideolojinin arka bahçesi olmasın. Eğer dünya görüşünü dosyanın içine koyarsan, yargı bağımsızlığı ortadan kalkar. Dün yanlış olan şey bugün de yanlıştır. Dün başkalarının arka bahçesiydi ama bugün de başkalarının arka bahçesi olmasına müsaade etmeyiz. .
nbsp;DEVLET ŞERİK KABUL ETMEZ
nbsp;Devlet içindeki farklı yapılanmalara izin verirse, devletin herkese ait olma özelliği ortadan kalkar. Allah şirk kabul etmez devlet şerik (ortak) kabul etmez. Adalet Bakanı olarak gizli soruşturmaya evet ama gizlenmiş soruşturmaya hayır diyorum. Kanunda bir değişiklik yapıp bütün soruşturmaların UYAP sistemine girmesinin önünü açacağız. Sadece savcı ve başsavcı vekili görecek bunu. ERCAN GÜRSES/TÜRKİYE GAZETESİ




nbsp;Bekir Bozdağ: HSYK Meclis'ten güçlü

'İnceleme izni vermeyeceğim'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın inceleme yapmak istediği İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Başsavcıvekili Oktay Erdoğan hakkında inceleme izni vermeyi düşünmediğini söyledi. Bozdağ, operasyonu yürüten isimler Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Celal Kara hakkında ise soruşturma izni vereceğini açıkladı. Balyoz ve Ergenekon davalarında yeniden yargılama önerilerine sıcak baktıklarını da söyleyen Bozdağ, "Genel bir düzenleme üzerinde duruyoruz, bitince hükümete arz edeceğiz. Yalçın Akdoğan'ın orduya kumpasla ilgili iddialarının tek başına yeniden yargılamaya yeteceğini sanmıyorum. Benim kanun yararına bozma yetkimi kullanmam da mümkün değil" dedi. Ergenekon davalarıyla ilgili olarak geriye dönük uzunca bir araştırma başlattığını söyleyen Bozdağ, "Kaç soruşturma başladı, kaçı takipsizlikle sonuçlandı? Bitince kamuoyuna açıklayacağım" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...