Bayram tatili kısa, terminaller boş

Bu sene Ramazan Bayramı hem hafta sonu hem de 23 Nisan ile aynı günlere denk geldi. Üç günlük tatili kısa bulan vatandaşlar, yollara düşmedi.
Yarın bayram ancak otogarlarda alışagelmedik bir sakinlik var. Bu bayram tatili hafta sonuna denk geldiği için çoğu kişi yola çıkmadı. Gidenler ise hem zaman kısıtlılığı hem de fiyat açısından otobüs yerine uçak ve Yüksek Hızlı Trenleri tercih etti. Bir otobüs bileti 300 ile 850 lira arasında satılırken uçak ile seyahat ise ortalama bin liraya mal oluyor. Hâl böyleyken bu durum otobüs firmalarını etkiliyor.
“BİLETLERE 1 TL BİLE ZAM YOK”
Fakat Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, biletlere zam yapılmadığını savunuyor. Özcan “Ulaştırma Bakanlığının bize vermiş olduğu fiyatlara göre bilet satışlarımız sürüyor. Bakanlığın belirlemiş olduğu fiyatlardan yüzde 30 indirimli bilet satışı yapma yetkisi firmalarda mevcut. Firmalarımız yolcu durumuna göre bu indirimi yapabiliyor. Ama belirlenen fiyatın 1 lira üzerinde bir artış yaparak satış mümkün değil. Bunun cezai yaptırımı var” diyor.
Buna rağmen bu sene otobüslere rağbetin azaldığını belirten Birol Özcan “Önceden biletler bayrama 10 gün kala tamamen tükeniyordu. Şimdi ise bayrama birkaç gün kala bitti. Firmalarımız ek sefer koymaya başladı. Bugün otogarlarda daha faza yoğunluk bekliyoruz” şeklinde konuşuyor. Özcan, korsan taşımacılığın da sektöre zarar verdiğini sözlerine ekliyor.
“HAVA VE DEMİR YOLU PAZARI %50 DARALTTI”
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım ise Özcan’dan daha kötü bir tablo çiziyor. Yıldırım, 14 Mayıs’taki seçim ile üniversitelerde hibrit eğime geçilmesinin de yoğunluğu azalttığını düşünüyor. Mustafa Yıldırım, bu iddiasını şöyle anlatıyor: İlkokul ve ortaöğretim okullarının tatil olması büyük bir hareket oluşturmaz. Bizim için üniversiteler önemli, bir kısmı zaten uzaktan eğitim yapıyor. O yüzden hareketlilik durdu.