Batman’ın köyünden ekonominin zirvesine! Mehmet Şimşek'in azim dolu hikayesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Batman’ın köyünden ekonominin zirvesine! Mehmet Şimşek'in azim dolu hikayesi

GÜNDEM Haberleri

28 Mayıs'ta sandıktan zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ‘ekonominin başına geç’ teklifinde bulunduğu iddia edilirken, seçim sonrası ikili arasında geçen ikinci görüşme iddiaları güçlendirmişti. Peki kabinede olmasına kesin gözüyle bakılan Mehmet Şimşek kimdir? Şimşek'in Batman'ın köyünden ekonominin zirvesine ulaşan hikayesini sizler için araştırdık.

Seçim sonrası en çok adı anılan isimlerden biri olan Mehmet Şimşek, kulis bilgilerine göre kabinedeki yeni bakanlardan biri olacak. Ekonominin başına geçmesi beklenen Mehmet Şimşek'le ilgili nihai kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmayları ile yapacağı görüşme sonrası karar verecek. 

Peki birçok kişiye hikayesi ile ilham kaynağı olan Mehmet Şimşek kimdir?

Mehmet Şimşek 1967’de Batman’ın Gerçüş ilçesindeki küçük bir köy olan Arıca’da dünyaya geldi. 9 çocuğun en küçüğüydü. Anne babası okuma-yazmayı bilmiyor, Türkçe konuşmuyorlardı. Çünkü onların döneminde köyde okul bile yoktu. Annesi ev hanımıydı ve henüz Mehmet Şimşek 5 yaşındayken vefat etti. Baba tarım ile meşguldü ve ailenin geçimini sağlıyordu.

Köylerinde elektrik ve su şebekesi de yoktu.

Hikayesini öğrencilere anlatan Şimşek, ‘Benim gibi geçmişi olan biri bile bunları başardıysa sizin daha fazla fırsatınız var’ diyordu.

TÜRKÇE'Yİ OKULDA ÖĞRENDİ

 Ablalarından hiçbiri okula gidemedi çünkü o dönemde kızların köyden çıkarılmasına izin verilmiyordu. İlkokulun ilk iki yılını köyünde okudu. Abisi Nazmi Şimşek öğretmen olduğu için ilkokul eğitiminin kalan kısmını onun öğretmenlik yaptığı Batman’da bitirdi. Türkçe konuşmayı okulda öğrendi.

Ortaokulu İmam Hatip’te okuduktan sonra liseyi Gercüş Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra üniversite eğitimi için Ankara'ya gitti Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat bölümünden dönem ikincisi olarak tamamlayarak mezun oldu. Aynı fakültede 1 yıl akademisyenlik yaptıktan sonra Etibank bursu ile yüksek lisans eğitimi için İngiltere'ye gitti. Burada finans ve ekonomi alanında yüksek lisans yaptı.

ABD'DE İŞ HAYATINA ATILDI

Mehmet Şimşek babasının vefatından sonra Türkiye’ye döndü ve Etibank'ta çalıştı daha sonra Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliğinde ekonomist sıfatıyla 4 yıl çalıştı. Bu dönemde ABD'de oturma izni aldı ve New York'a taşındı. Burada da Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı, 1998'in başında İstanbul'a döndü ve burada Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalışmaya başladı.

2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi.

Halkla içiçe olan Mehmet Şimşek’in siyasi hayata atılması ise Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerine Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak girmesi ile oldu.

Şimşek, 2007 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep milletvekili olarak ilk kez meclise girdi ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmette ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak yer aldı.

2009’da ise kabine değişikliği ile maliye bakanlığı görevine getirilmiştir. Haziran 2011 seçimlerinde de AK Parti Batman miletvekili seçilerek meclisteki yerini koruyan Şimşek, yeniden maliye bakanlığı görevine getirildi.

Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Gaziantep miletvekili olarak tekrar meclise girdi.

2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında kurulan hükûmette başbakan yardımcısı olarak görevlendirildi.

2016 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından Binali Yıldırım'ın kurduğu hükûmette yine başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Kurulan yeni hükûmette Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun başkanlığı, Şimşek'ten alınarak Binali Yıldırım'a verildi.

ERDOĞAN-ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maliye ve Hazine eski Bakanı Mehmet Şimşek’le geçtiğimiz günlerde yaptığı görüşmenin ayrıntıları da netleşmeye başladı.

Mehmet Şimşek’in görüşmeye hazırlıklı gittiği, Türkiye’nin ekonomik tablosuna ilişkin kapsamlı bir sunum yaptığı belirtildi.

Görüşme 2,5 saat sürdü ve Şimşek’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yeni bir finans politikası ve yönetimi önerdiği ayrıca faiz politikaları konusunda 'toleranslı davranmak lazım' dediği öğrenildi.

Şimşek'in görüşmede "Faiz konusunda yüzde 8,5’ demenin bir anlamı yok. Çünkü bankalardaki faizler bu oranın çok çok üzerinde. O nedenle, gerçekçi davranmalıyız. Aksi takdirde daha büyük sıkıntılarla karşılaşırız. Türkiye bir krize doğru sürüklenir. Bu nedenle, yeni bir para politikası uygulamaya konulmalı, güven ortamı sağlanmalı. Uluslararası piyasalar ülkelerin merkez bankalarının ne yaptığına bakar. Bu nedenle Merkez Bankası başkanlığı çok önemlidir. Merkez Bankası yönetimi konusunda adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Güven ortamı oluşursa, Türkiye’ye ilk etapta 50 milyar dolarlık bir fon girişi olacaktır. Bu fonun girişi bir anlamda diğerlerine de referans olacaktır ve devamı gelecektir” dediği belirtildi.

ERDOĞAN’DAN FAİZ POLİTİKASINA İTİRAZ

Faiz politikaları konusunda ‘Toleranslı davranılması’ gerektiği fikrine Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan’ın itiraz ettiği, ancak Şimşek’in faiz ve para politikalarında atılması gereken adımları aşama aşama anlattığı ifade edildi. 

Peki yeni kurulacak kabinede Mehmet Şimşek’in koltuğa oturursa nasıl bir yol izleyecek? Şimşek serbest piyasa kurallarını ve Ortodoks ekonomi politikalarını uygulayan bir isim olarak görülüyor.

Peki Ortodoks ekonomi politikası nedir?

Ortodoks ekonomi politikası genel kabul görmüş ilkeler üzerinden işliyor. Geleneksel uygulamaların yanında, model olarak uygulanabilirliği test edilmiş ve iktisadi kesimler tarafından neden-sonuç ilişkisi üzerinden kabul görmüş uygulamaları kapsıyor.

Türkiye ise son yıllarda Heterodoks ekonomi modelini uyguluyor. Bu model, geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki politikalardan oluşuyor.

Ortodoks politikalarda daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih ediliyor.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...