'Batı, Osmanlı kadar bize özgürlük vermedi'

'Batı, Osmanlı kadar  bize özgürlük vermedi'

GÜNDEM Haberleri

500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya, Padişah II. Beyezid’in çabalarıyla İspanya’dan sürgün edilen Yahudilerin bir bölümünün Osmanlıya geldiğini belirterek, “Hiçbir Hristiyan ülkesi Osmanlılar kadar Yahudilere dinî özgürlüklerini vermemiştir, en geniş dinî özgürlük Osmanlıda olmuştur” dedi.

Aragon Kralı Ferdinand ile Kastilya Kraliçesi Isabella’nın ısrarla Yahudileri ve Müslümanları İspanya’dan kovmak istediğini aktaran Ovadya, şöyle devam etti: “Padişah II. Bayezid’in çabalarıyla, gemi göndermesiyle ciddi sayıda Yahudi Osmanlı’ya gelmiştir. Bazıları Kuzey Afrika’ya giderken, Portekiz’den sonra özellikle Maranos dediğimiz gizli olarak Yahudiliğini sürdüren ve Hristiyan görünümünde olanlar da ağırlıklı olarak Hollanda’ya gitmiştir. Sonraları Osmanlı’ya gelmişlerdir çünkü hiçbir Hristiyan ülkesi Osmanlılar kadar Yahudilere dini özgürlüklerini vermemişlerdir, en geniş dini özgürlük Osmanlı’da olmuştur. Kültürel olarak belki çok ileriye gitmemişlerdir ama dini özgürlüklerini hep yaşamışlardır.”
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya Allovi de İspanyol’da 31 Mart 1492’de alınan kararla din değiştirmeyecek olan Yahudilerin en geç 2 Ağustos’ta ülkeyi terk etmelerinin istendiğini kaydetti. O dönem İspanyol nüfusunun yüzde 4’lük kısmı olan 300 yüz bin kişinin Müslümanlarla beraber göç etmek zorunda kaldığını anlatan Allovi, “Bir kısmı kendi imkânlarıyla, bir kısmı Avrupa üzerinden ama tarihçilerin aktardığı, II. Bayezid döneminde 120 bin kadar kişi Anadolu topraklarına geldi” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...