Başsavcılıktan avukatlara gözaltıyla ilgili açıklama

/ Kaynak: CHA
Başsavcılıktan avukatlara gözaltıyla ilgili açıklama

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Cumhuriyet Başsavcılğı, Gezi Parkı'na destek vermek için adliye içinde eylem yapan avukatların gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Cumhuriyet Başsavcılğı' yaptığı açıklamada, avukatların fiziki direnç göstermeleri nedeniyle 6 polis memuru ile 5 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Adalet Sarayı içinde toplanan ve üyelerinin çok azı üzerinde avukat cübbesi bulunan 60 kişinin "Hey yer Taksim, her yer direniş", "Yaşasın mücadelemiz", "Kahrolsun faşizm" ve "Polis dışarı" şeklinde slogan attıkları belirtildi.
Gösteri sebebiyle kamu düzeninin bozulduğu, iş sahibi vatandaşların güvenlik kaygılarının arttığı ve mahkemelerin de rahat çalışamaz hale geldiği vurgulandı.
Uyarılara rağmen kalabalığın dağılmaması nedeniyle polis müdahalesinin zorunlu hale geldiği belirtilen açıklamada, "Eylemciler müdahaleye fiziki direnç göstererek karşılık vermiş, bu dirençleri ve saldırıları sebebiyle 6 polis memuru ile 5 güvenlik görevlisi yaralanmıştır." ifadesine yer verildi.
Müdahale sonrasında gözaltına alınan göstericilerden 44'ünün kimliklerini ibraz ederek avukat olduklarını ispat etmeleri üzerine serbest bırakıldıkları belirtildi. Ayrıca kimlik gösteremeyen ve avukat oldukları ilerleyen saatlerde tespit edilebilen diğer eylemcilerin de akşam saatlerinde serbest bırakıldığı açıklandı.
Açıklamada, "Yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil eden avukatlara, yürüttükleri kamu görevi nedeniyle müdahalede bulunulması hoş görülemeyeceği gibi böyle bir müdahale de söz konusu olmamıştır. Hukuka, kanunlara ve bu sayılarlar sayesinde ayakta tutulabilecek kamu düzeninin gereklerine saygı gösterilmesi konusunda avukatlar için tanınmış bir istisna bulunmamaktadır. Demokratik bir hakkın kullanımı amacıyla meşru sınırlar içinde kaldığı sürece hiçbir vatandaşımızın barışçıl gösterilere katılması ve düşüncelerini ifade etmesi, müdahale konusu oluşturmamaktadır." denildi.
Yasada belirtildiği gibi kamu hizmeti yapılan yerlerde toplantı ve gösteri yapılamayacağının da hükme bağlandığı ifade edilen açıklamada, "Üzücü görüntülere sahne olan zorunlu müdahalenin avukatlarımızca da bilindiği düşünülen ve her vatandaş için bağlayıcı olan bu kanun hükmüne dayandığı çok açıktır." sözleri yer aldı.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...