Başka emrin var mı İran

Başka emrin var mı İran

GÜNDEM Haberleri

Çözüm sürecine açık açık tepki gösteren İran, bir adım daha ileri giderek, "PKK Kuzey Irak'a çekilmeden önce Bağdat ve Tahran'ın rızasının alınması gerekirdi" dedi.

Haber Merkezi İSTANBUL
PKK'nın Türkiye topraklarını terk etmesine en ilginç tepki İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Arakçı, "PKK mensuplarının Türkiye'den Kuzey Irak'a çekilmesi konusunda Ankara ile PKK arasında varılan anlaşma için öncelikle Tahran ve Bağdat'ın da rızası alınmalıydı" dedi. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre Arakçı, "Sınırlarda birtakım hareketler olduğunda veya kuvvetler kaydırıldığında, bunlar kesinlikle İran ve Irak gibi merkezi hükümetlerin de onayı alınarak yapılmalıdır.. PKK'nın çekilmesi konusunda yalnızca Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin onayı alınmış, Bağdat hükümetinin izni istenmemiştir" açıklamasını yaptı. İran'ın bu tepkisi Türkiye'yi şaşırtmadı. Çünkü hem Kandil kanadından sızan bilgiler hem de geçmişte yaşananlar İran'ın PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini yakından desteklediğine işaret ediyor. PKK'nın çekilme görüşmeleri yapılırken Türk tarafının Kandil'de yaptığı her temasın ardından İranlı heyetlerin de aynı kadro ile diyaloga girdikleri ve "Çekilmeyi kabul etmeyin" diyerek telkinde bulundukları istihbarat kaynakları tarafından tespit edilmişti.
Türkiye'ye karşı eylem yapmaları için PKK'ya yıllardır sınır geçişlerinde göz yuman İran, örgütün üst düzey isimlerini de himaye etmekten geri durmadı. Örgüt ile İran arasındaki görüşmeleri sürdüren Mustafa Karasu ve Cemil Bayık'ın barınmalarına, burada Türkiye karşıtı kişi ve kurumlarla yakın diyalog kurmalarına imkan sağlayacak bir merkez de açan İran, Türkiye içerisindeki PKK faaliyetleri hakkında da bizzat gönderdiği ajanlar sayesinde bilgi alıyordu. Bu ajanlardan 9 tanesi 2012 Eylül ayında Ağrı, Van ve Iğdır'daki eşzamanlı operasyonlarda yakalanmıştı. nbsp;
DOSTLUKLARI BOZULDU MU?
PKK'nın 8 Mayıs itibariyle sınırlardan çekileceğini açıklamasına ilk tepki merkezi Irak hükümetinden gelmişti. Maliki hükümeti, Kandilin kendi toprakları içerisinde yer almasına ve Türkiye'ye yönelik yıllarca buradan eylem yapmasına rağmen PKK'lıları kendi topraklarına kabul etmeyeceğini, hatta BM nezdinde girişimde bulunacağını açıklamıştı. Irak'ın ardından İran'ın tepkisel açıklamasının zamanlaması ise oldukça dikkat çekici ve soru işaretleriyle dolu. İran'dan sızan haberler PKK ile İran'ın arasının yeniden açıldığı yönünde. Zira İran devlet televizyonu 20 Mayıs 2013'te, İran'ın kuzey batısındaki Candaran bölgesindeki çatışmada iki devrim muhafızının PKK'nın İran kolu olan PJAK teröristleriyle girdikleri çatışmada öldüğünü açıklamıştı. İranlı Mehr Haber Ajansı da, "ABD yönetimi, İran'da huzursuzluk çıkarmak amacıyla başta PJAK olmak üzere benzeri terör örgütlerine 420 milyon dolar yardım yapmıştır" iddiasını ortaya attı.
Karayılan'ı yakaladıktan sonra serbest bıraktılar
İran, 2011 Ağustosunda PKK'nın Kandil sorumlusu Murat Karayılan'ın yakalayıp serbest bırakmış ve bu bilgi bizzat İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi tarafından doğrulanmıştı. Bu olayın hemen akabinde ise 30 Ağustos 2011 tarihinde PKK'nın İran uzantısı olan PJAK, 2003 yılından bu yana İran'da Devrim Muhafızları'na karşı sürdürdüğü silahlı eylemleri durdurduğunu açıklamış, 28 Eylül tarihinde ise kendisini feshettiği duyurulmuştu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...