Başbakan yeni anayasanın çerçevesini çizdi: Tezimiz %100 başkanlık

Düzenleyen:
Başbakan yeni anayasanın çerçevesini çizdi: Tezimiz  %100  başkanlık

GÜNDEM Haberleri

Anayasa çalışmalarını yürüten ekiple bir araya gelen Davutoğlu, “Bizim tezimiz yüzde yüz başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz” talimatı verdi.

Yücel Kayaoğlu ANKARA- Yeni anayasaya yönelik AK Parti’deki çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan başkanlık sisteminde kararlılık vurgusu geldi. Başbakan Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin yeni anayasa yazımı konusunda oluşturulan komisyon üyeleri ve bazı akademisyenlerle üst üste toplantılar yaptı. Yeni anayasa için 10 başlık altında çalışma kararı alınan toplantılarda, Davutoğlu’nun hükümet şekli başlığı altında yapılacak tartışmaların ‘tam başkanlık’ sistemi çerçevesinde yürütülmesini istediği belirtildi. Edinilen bilgilere göre, toplantıda bazı AK Partililer, yeni anayasada başkanlık sistemine yer verilmesini, ancak komisyon aşamasında diğer partilerden destek gelirse yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığının da tartışılabileceğini gündeme getirdi. Ancak Davutoğlu, ‘Bizim tezimiz yüzde yüz başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz.” dedi.

GÜNEŞ MOTEL HATIRLATMASI
  Davutoğlu ayrıca, yeni anayasa için referandum sınırı olan 330 oyun bulunması için başka partilerden gelecek destek konusunda ‘Bir yorum yapılmamasını’ istedi. Bunun muhalefet cephesinde tepkiye yol açabileceğine dikkat çeken, Davutoğlu, “Biz nasıl ki, kendi içimizden bir arkadaşımızın yeni anayasaya karşı çıkmasına kırılırsak, muhalefet cephesinde de bize destek verenler nedeniyle aynı kırgınlık yaşanabilir. Şimdiden bu konuları konuşmayalım. Kamuoyunda ‘Güneş Motel’ algısı oluşturacak tartışmalardan uzak duralım” uyarısı yaptı. 

REVİZYONLAR BAŞLADI  
  AK Parti yeni anayasayı yazarken, önceki dönem TBMM Uzlaşma Komisyonu’na sundukları teklifi referans almaya karar verdi. Yazım çalışmalarının da bu metin üzerinden yapılacağı belirtilirken, başkanlık önerisinde bazı revizyonlara gidileceği ifade ediliyor. AK Parti kurmayları özellikle, başkanın kararname yayınlama yetkisi ile atama yetkisi üzerinde değişiklik yapılacağını dile getiriyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...