Başbakan Davutoğlu Samaras'la görüştü

Başbakan Davutoğlu Samaras'la görüştü

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, Samaras ve Türk kökenli azınlık temsilcileriyle görüşmesi sonrası, "Her türlü işbirliğine hazırız ama tek taraflı yaklaşım barış getirmez" dedi.

İki günlük temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atina Uluslararası Eleftherios Venizelos Havalanı'nda askeri törenle karşılandı. Davutoğlu, tören kıtasını selamladı.

Karşılama töreninde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Vasilis Kikilias ve Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile diğer ilgililer hazır bulundu.

Davutoğlu, iki gün sürecek temaslarına, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ı ziyaret ederek başladı.

Papulyas, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı'nın başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Söz konusu toplantıların, iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacağını ifade eden Papulyas "Bu toplantılar iyi komşuluk ilişkilerini daha da ileriye götürecek toplantılardır. Sayın Başbakanım, iki komşu ülkeyiz ve komşu olarak kalacağız. Onun için iyi komşuluk ilişkileri elzemdir" ifadesini kullandı.

DAVUTOĞLU: İYİ Kİ KOMŞUYUZ
Başbakan Davutoğlu da "Siz her şeyi değiştirirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezseniz. İyi ki komşuyuz. Tarihte çok az millet bu kadar ortak özelliğe sahip" karşılığını verdi.

Davutoğlu, daha önce Dışişleri Bakanı olarak, Papulyas'ı Türkiye'ye davet ettiğini belirterek, şimdi bu davetini Başbakan olarak yinelemek istediğini kaydetti.

Daha sonra basına kapalı olarak devam eden görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da hazır bulundu.

Davutoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas ile görüşmesinin ardından aynı bölgede bulunan Başbakanlık binasına yürüyerek geçti.

KIBRIS MÜZAKERELERİ
Davutoğlu, Samaras ve Türkiye kökenli azınlık temsilcileri ile görüşmeleri sonrası Kıbrıs müzakereleri konusunda açıklama yaptı.

Görüşmelerin müzakereler açısından olumlu geçtiğini vurgulayan Davutoğlu şunları ifade etti:

"Batı Trakya'daki soydaşlarımzın durumu ve iki ülkeyi ilgilendiren azınlık hakları hakkında dostane ve geniş kapsamlı görüşme şansımız oldu. Türkiye'den göç etmiş olanlar Yunanistan ile aramızda insani ilişkiler anlamında köprüdür. Güzel olan şudur ki komşuluk ilişkileri dostane şekilde ele alınabiliyor artık.

Kıbrıs sorunu kapsamlı şekilde ele aldık. Türkiye ve Yunanistan garantör ülkelerdir. Zaten telefon görüşmelerimizde Samaras'la yüz yüze görüşelim diye aslında bunları geniş kapsamlı ele alalım, amacımız buydu.

Müzakerelerin çözüm odaklı başlanması açısından sürüyor görüşmelerimiz. Doğalgaz, Kıbrıs halkının tamamına aittir. Bizim hedefimiz görüş ayrılıklarını giderip müzakerelerin tekrar başlamasını sağlamak. Birlikte görüşmek suretiyle her görüşmeye varız. Tek taraflı yaklaşım çözüm getirmez.

Kıbrıs'ta her iki tarafın da ortak çabasıyla doğalgazın birlikte işletilmesi Türkiye üzerinden zaten Yunanistan'a barış köprüsü oluşturur.

Yunanistan'ın İsrail ve Mısır ile temasları Türkiye'ye karşı bir tutum değildir. Doğu Akdeniz'de dominasyon oluşturma rüyası taşınmamalı. Yunanistan'ın böyle bir amaç taşımadığını ifade ettiler zaten.

Her türlü işbirliğine hazırız ama tek taraflı angajmanlar barış getirmez. Şunu söyleyebilirim ki son derece samimi şekilde geçti görüşmelerimiz."

Davutoğlu ve Samaras, Türk-Yunan İş Forumu'nun kapanışında konuşacak. Daha sonra Davutoğlu, Samaras'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.

Davutoğlu'nun heyetinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bulunuyor.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...