Başbakan Davutoğlu: Hiç kimse süreç bitti diyemez

Başbakan Davutoğlu: Hiç kimse süreç bitti diyemez

GÜNDEM Haberleri

"HDP ile paydaşları yol ayrımında. Süreç hükümetin ve HDP'nin meselesi değil, topluma mal oldu. Dolayısıyla kimse 'Durdu' diyemez."

YILDIRAY OĞUR
Başbaşan Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın Düsseldorf kentinde Türkiye Konsolosluğu'nun yeni binasını açtıktan sonra televizyon ve gazetelerin temsilcilerini kabul etti. Çözüm sürecinden Pensilvanya ziyaretine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Başbakan, "Artık bir tercih yapmak zorundasınız. Seçime giderken silah bırakmamak silahı şantaj olarak kullanacağım demektir. Silahı bırakın" çağrısında bulundu. İşte Başbakan'ın değerlendirmeleri:
"Biz çözüm sürecine konjonktürel bir mesele olarak bakmadık. Bin yıl bir arada yaşamış insanlar olarak en başından itibaren hiçbir zaman bir süreç ile sınırlamadık.Hükümet olarak bütün yasal adımları attık. Ülkede konuşulması mümkün olmayan tabular birer birer yıkıldı. Görevi devraldıktan sonra her 15 günde bir toplanan bir mekanizma kurduk. Daha önce Akil İnsanlar Heyeti oluşturuldu. Çözüm süreci bugün ne hükümetin ne HDP'nin meselesi olmaktan çıktı. Artık topluma mal olmuş durumda. Dolayısıyla 'Bu süreç durdu' demek kimsenin tek başına kullanabileceği bir tasarruf değil. Doğu Anadolu'da da batıda da anlatıyorum. Psikolojik ve yasal eşik aşıldı. Aşılamayan şey HDP ve Kandil'in sürekli tereddütlerle dar hesaplar içinde bu süreci kendine yontmasıdır. Silah ile demokrasi bir arada olmaz. Hem 'Türkiyelileştik, seçime gidiyoruz' hem de 'Silah elde olsun' diyeceksiniz. Kongre yaparlar yapmazlar bizim meselemiz değil. Artık bir tercih yapmak durumundalar. nbsp;
ÖZAL?DÖNEMİ?GİBİ
2013 Mayısında yapmaları gereken bir işi hatırlatıyoruz onlara. 2012 Aralığında süreç başladı. 2013 Haziranında silahlı unsurların Türkiye'yi terk etmeleri bekleniyordu. Yapmadılar. Neden? Çünkü Gezi olayları patlak verdi. Olayların çıkma sebebi çözüm sürecini engelleme çabasıdır. Daha önce de provoke edildi. 1993'te de rahmetli Turgut Özal çok kapsamlı bir çözüm sürecine kalkıştı. Taraflarla görüştü. Olumlu mesajlar alındı. Ardından ülke Kürt-Türk, Alevi-Sünni gerilimi çıkarmaya çalıştı. O zaman iç barışı zehirleyenler, 2013'te de zehirlemeyi denedi. Gezi, ardından 17/25 Aralık provokasyonu oldu. Kandil tarafından işi yavaşa alma, silah bırakmayı sürekli erteleme, taleplerde bulunma dönemi yaşandı. Bizim tarafımızda hiçbir gevşeme olmadı. nbsp;
SİLAH?BIRAKMAMAK?ŞANTAJ
HDP, bir yol ayrımında. Bütün bu paydaşlar yol ayrımındalar. Seçime giderken silah bırakmamak demek, seçimde silahı şantaj olarak kullanacağım demektir. Kendilerine dedik, 'Gereğini yapın, silahları seçimlerden önce bırakın, toprağa mı gömersiniz, beton mu dökersiniz' dedik. 'Yok seçimden sonrasına bakayım' derseniz burada samimiyet yok. Türkiyelileşme güzel bir iddia. Bunun gereğini yapsınlar.. Batıda kullandıkları demokratik söylemi doğuda yapsınlar. Çözüm sürecinden taviz vermeyeceğiz. Seçimlere şiddete kalkışılırsa, parlamentoya giremedik diyerek provokasyon yapılırsa müsaade etmeyiz." nbsp;
Davutoğlu, "Öcalan meselenin neresinde?" sorusuna "İmralı'nın çağrısı açıktı. Silahla birlikte konuşma devri bitti" cevabını verdi.


17 ARALIK'TAN 3 AY?ÖNCE GÜLEN'E
Dön, şüphe bitsin dedim
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2013'ün Eylül ayında gerçekleşen Pensilvanya ziyaretiyle ilgili şunları söyledi: nbsp;"O görüşme (Fethullah)?Gülen ile baş başa yapıldı. Her şeyi dinlemeye meraklı oldukları için onu da kaydetmişlerse açıklasınlar. Ne söylediğimiz açıktır: Türkiye'ye dönmesi, gerilimlerin durması için gereken adımların atılması, bürokrasideki unsurların siyasal ekibin parçası haline gelmemesi... nbsp;'Bütün önyargıları giderecek olan şey sizin Türkiye'ye dönmeniz ve iletişime açık olmanızdır. Burada bulunduğunuz için şüpheler artıyor" dedim. Sayın cumhurbaşkanına (Abdullah Gül) giderken de dönüşte de haber verdim. nbsp;


DAVUTOĞLU'NDAN AVRUPA'YA MESAJ nbsp;
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya'ya çıkarma yaparak nbsp;Dortmund şehrinde gurbetçilerimizle buluştu. Salonu dolduran coşkulu bir kalabalığa seslenen Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
-Çanakkale ruhunu 21. yüzyıla taşıyoruz. Yeni Türkiye mücadelesinde de temel mesele Çanakkale ruhunu yaşatmaktır.
-Bütün Avrupa ülkelerine ve özellikle de dost Almanya'ya sesleniyorum; hep beraber çoğulcu kültürü koruyalım. Teröre, İslam ve Türk karşıtlığına karşı dimdik duralım.
-Kendi tarihlerine bakmayanlar bize ders vermeye kalkarlarsa, kesinlikle tarihimizi, onurumuzu tartışma konusu yapmayız.
-Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini 6 binden bin avroya indiriyoruz. 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz. Yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresini 2 yıla çıkarıyoruz.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...