Barzani'ye TBMM'den mesaj, Meclis’ten gereğini yap tezkeresi

Düzenleyen:
Barzani'ye TBMM'den mesaj, Meclis’ten gereğini yap tezkeresi

GÜNDEM Haberleri

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

TBMM Bürosu ANKARA - Türkiye, Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini 1 yıl daha uzatarak, bağımsızlık referandumunda ısrar eden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bir mesaj daha verdi. Dün toplanan TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini kabul etti. Tezkere AK Parti, CHP ve MHP’li vekillerin oylarıyla geçerken, HDP daha önceki tezkerelerde olduğu gibi yine ret oyu kullandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman yönettiği oturumda sırasıyla, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MHP Grubu adına Erkan Akçay, HDP grubu adına Osman Baydemir, CHP Grubu adına Öztürk Yılmaz, AK Parti grubu adına ise Volkan Bozkır söz aldı.

AK Parti adına söz alan Volkan Bozkır ise Kuzey Irak yönetimini aklıselime davet etti. Bozkır şunları söyledi: “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne son bir defa daha çağrıda bulunmayı bir borç ve görev biliyoruz: Aklıselimle hareket ediniz. Bu referandumdan vazgeçin ve bu referandumu iptal edin. Bu, duygusallıkla götürülecek bir konu değildir, sağduyuyla karar verilmelidir. Türkiye, referandumun ertelenmesine de karşıdır. Zira, bu, ileride bu referanduma izin verileceği anlamını taşıyacaktır. Doğru olan, referandumun tamamen iptal edilmesidir.”
Barzani'ye TBMM'den mesaj, Meclis’ten gereğini yap tezkeresi
Meclis Başkanı Kahraman frag giymedi
MHP Grubu adına söz alan Erkan Akçay da tezkerenin Erbil’e “Ateşle oynama yanarsın” mesajı verdiğini söyledi. Akçay, “Bu tezkereyle Ankara’dan Erbil’e “Ateşle oynama, yanarsın” mesajı verilmektedir. Bu tezkere, Türk milletinin millî gücünü sonuna kadar kullanacağının kararlılık ifadesidir. Biz, bu tezkereyle, bir gece ansızın görünebileceğimiz hususunda şaka yapmadığımızı, oyun oynamadığımızı, Türkiye’nin bekası için her şeyi göze alabileceğimizi kesin bir şekilde söylüyoruz” dedi.
Barzani'ye TBMM'den mesaj, Meclis’ten gereğini yap tezkeresi
Kavaslar, smokin yerine yeşil çizgili takım giydi
CHP Grubu adına konuşan Öztürk Yılmaz, referandumdan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Biz Bölgesel Kürt Yönetimi’yle, Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde kalması kaydıyla, ilişkileri en üst düzeyde geliştirebiliriz; biz buna karşı değiliz. Irak’taki diğer halkların da kendi geleceklerini belirleyecek mekanizma Irak Anayasası içerisinde vardır ama o mekanizma bölge olma mekanizmasıdır, bağımsız olma mekanizması değildir...  Türkiye, büyük bir devlettir, tecrübesi olan bir devlettir ve gerektiğinde yol gösterebilecek özellikleri olan bir ülkedir. Biz, herkesin iyiliğini istiyoruz ve bu referandumun bir an önce durmasını istiyoruz; bu tezkereye de bu çerçevede destek veriyoruz” diye konuştu.
Barzani'ye TBMM'den mesaj, Meclis’ten gereğini yap tezkeresi
NURETTİN CANİKLİ:
Bütün araçlar masadadır

Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın siyasi sınırlarının yeniden dizayn edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Canikli şunları söyledi: “Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin aldığı referandum kararı çok tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilecek bir adımdır. Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Bütün araç ve metotlar masadadır. Bütün bu araçların, metodların kullanılması konusunda da en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır.”

NOTLAR...
- Oturum arasında Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP lideri, Meclis Başkanı Kahraman’ın odasında bir araya geldi. Görüşmede Başbakan Yıldırım, liderlere tezkere konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür ettii.
- Tarihi oturumu Meclis Başkanı İsmail Kahraman yönetti. 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Genel Kurul’a gelmesi bekleniyordu. Erdoğan’ın Genel Kurul’daki locasında hazırlık yapılırken, Meclis’te de güvenlik tedbiri alınmıştı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan oturuma katılmadı.

TATBİKATIN SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri, Silopi-Habur bölgesindeki tatbikatın seviyesini yükseltti. Tatbikatın ikinci safhası ilave birliklerin de katılımıyla devam ediyor.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...