Barzani 'patron kim' anlayacak! Tatbikatta ilk hedef Habur

Düzenleyen:
Barzani 'patron kim' anlayacak! Tatbikatta ilk hedef Habur

GÜNDEM Haberleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Şırnak’ın Silopi ilçesi ve Habur Sınır Kapısı arasında kalan bölgede başlattığı tatbikatın 3’üncü aşamasına geçildi. Irak askerlerinin de katıldığı faaliyetin amacının Habur Sınır Kapısı olduğu öğrenildi. Tatbikatın alanı ve süresi ise Barzani yönetiminin adımlarına bağlı.

Ünsal Ergel ANKARA

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Silopi ile Habur Sınır Kapısı arasındaki alanda yürütülen tatbikatta 3’üncü aşamaya geçildi. Irak Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin de katıldığı tatbikatın ilk hedefinin Habur Sınır Kapısı olduğu öğrenildi. 
Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan tır parkının karşısındaki alanda devam eden tatbikat, dokuzuncu gününe girdi. TSK tarafından yürütülen tatbikatın üçüncü safhası, Irak Silahlı Kuvvetlerinden 30 askerin de katılımıyla başladı. Tatbikat, alana zırhlı araçlarla sevk edilen Iraklı askerlerin katılımıyla müşterek yürütülüyor. Geçici karargâh merkezinden ellerinde Irak ve Türk bayraklarıyla çıkan Iraklı ve Türk askerler, mevzilerdeki zırhlı araçlarla tatbikat alanına geldi. 

OPERASYONA DÖNÜŞEBİLİR 

Askerî kaynaklar, tatbikata Irak’ın meşru hükûmetine bağlı askerî birliklerin katıldığının altını çizerek, amacın bu bölgedeki istikrarı koruyacak çalışmaların yapılması olduğunu söyledi. Bölgede bir tank taburu ve unsurlarının bulunduğunu açıklayan askerî yetkililer, Habur Sınır Kapısı’nın kapanmayacağını da ifade etti. Ancak bu kapı civarında Türkiye tarafında yapılan tatbikatın Irak tarafında devam edebileceğini vurgulayan yetkililer, işin ortak operasyona dönebileceğini kaydediyor. Yetkililer, Irak Silahlı Kuvvetlerinin katılımının da bu açıdan değerlendirilmesinin doğru olacağını ifade ediyor.

“PATRON KİM” ANLAYACAK

Barzani’ye referandum öncesi uyarıların hem Türkiye hem de Irak Merkezî Yönetimi tarafından net bir şekilde yapıldığını da vurgulayan yetkililer “O bölgeye girecek olan ürünlerin kime, ne kadar ve hangi ücretten verileceği, meşru hükûmete bağlı unsurların kontrolündeki Habur’da belirlenecek. Barzani ve eşrafının kimin patron olduğunu açık şekilde anlaması sağlanacak” dedi.

NE ZAMAN BİTECEK?

Tatbikatın, alanının ve zamanının henüz belli olmadığını da bildiren askerî yetkililer, bundan sonraki aşamaların Barzani’ye bağlı unsurların hareketlerine göre belirleneceğini ve ortak operasyona dönebileceğini kaydetti. Mersin Limanı üzerinden bu bölgeyi besleyen tüm kaynağın Irak Merkezî Hükûmeti kontrolü altında bu ülkeye gireceğini hatırlatan askerî kaynaklar, tatbikatın bir sonraki aşamada Irak topraklarında da devam edebileceğini söyledi. Bölgedeki askeri unsurlara ilişkin bilgi vermekten kaçınan yetkililer, referandum yapan Barzani’ye yönelik uygulanacak yaptırımlara Türkiye, Irak ve İran’ın ortak oluşturacağı bir platformda karar verileceğini de kaydetti.

IRAK'IN KATILIMIYLA ALAN GENİŞLİYOR

Habur sınırında gerçekleştirilen tatbikatta M-60 tankları, kısa menzilli hava sistemi Stinger Füze Rampaları, anti tank zırhlı muharebe araçları, zırhlı personel taşıyıcılar, zırhlı ağır muharebe araçları ile 2 fırtına obüsü, tank çekiciler ve ilk yardım unsurları katılıyor. Toplamda 100’den fazla askeri aracın katıldığı tatbikat için bölgeye gelen iş makinaları da mevziler hazırlıyor. Öte yandan 18 Eylül’de başlayan tatbikatın alanının ise giderek genişlediği de dikkat çekiyor. Irak Silahlı Kuvvetleri’nin katılımının ardından tatbikatın alanının Irak Sınırı üzerinden daha da genişlemesi bekleniyor.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...