Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü

- Güncelleme:
Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü

GÜNDEM Haberleri

Amasra’daki kömür madeninde yaşanılan patlamanın bilançosu ağır oldu. Ancak bu felaket ne ilk ne de son... 39 yılda 891 maden işçisi vefat etti. İlerleyen teknolojiye rağmen bu tür kazaların hâlâ yaşanması acıları katlıyor.

Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanılan maden faciasının acısı bütün Türkiye’yi yaktı. Zamanla yarışan ekipler, yerin altından 41 işçinin cansız bedenini çıkardı, 11 işçi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan altısı Sağlık Bakanlığına ait iki ambulans uçakla İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine sevk edildi. Hastanenin Yanık Tedavi Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mustafa Turan “Beş yaralının durumu ciddi. Kurtarılmaları için sonuna kadar uğraşacağız” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Bartın’da tedavi altına alınan beş işçiden birinin taburcu edildiğini bildirdi. Olay anında madende 110 işçi bulunduğunu belirten Soylu, bunlardan 58’inin kendi imkânlarıyla dışarıya çıkmayı başardığını aktardı.

Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü
Şehit Yasin Çelik’in sosyal medya hesabından yaptığı “Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz” paylaşımı yürekleri dağladı. 

DÖRT MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise “Kısmen bir galeride yangın vardı, kontrol altına alındı. Patlama 350 metre derinlikte oldu, 2,5 kilometre uzakta. Yürüyerek bile 45-50 dakika sürüyor. Bizim için bir üzüntülü taraf da; üç hafta önce burada bu kardeşlerimizle birlikteydik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları Rabb’im bize yaşatmaz” diye konuştu. Bakan Dönmez, ilk değerlendirmelere göre olayın grizu patlaması olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olayla ilgili dört  müfettişi görevlendirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü de provokatif içerikli paylaşım yapan 12 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi. Türk Kızılay ise hem ekiplere hem madencilere hem de işçilerin yakınlarına sıcak yemek ve battaniye dağıttı.

HAFTAYA YENİDEN BABA OLACAKTI

Patlamada hayatını kaybeden Selçuk Ayvaz (33), Yasin Çelik (22), Aziz Köse (28), Emrah Kaval ve Emrah Kaya dün son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenlerinde gözyaşları sel oldu. Üç yaşındaki Asel Meva, babası Selçuk Ayvaz’a, tabutuna dokunarak veda etti. Ayrıca merhumun beş yaşında bir çocuğunun daha olduğu, hamile eşi Elif Ayvaz’ın gelecek hafta çarşamba günü üçüncü evladını dünyaya getireceği öğrenildi. 

Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü

Oğlu Yasin’i defneden anne Habibe Çelik de “Gençliğine doyamadı yavrum, su gibi delikanlıydı” diyerek gözyaşı döktü. Kaval’ın bir, Kaya’nın da iki çocuğunun olduğu öğrenildi. Aziz Köse’nin amcası Necati Köse “Yeğenim üç sene önce kurayla işe girdi. Geçen yıl evlenmişti. Beş gün önce baba oldu. Bebeğine doyamadan hayatını kaybetti” dedi.

15 KİŞİDEN BİR TEK O SAĞ KURTULDU

Yerin altından sağ kurtulan 14 yıllık maden işçisi Aydın Kalaycı “Bir toz bulutu ve patlamayla her taraf birbirine karıştı. Dünya karardı. Lambayla önümü göremiyordum. En çok ocakta üretim yapan arkadaşlar etkilendi. Ben iki dakikayla kurtuldum. Daha geride olsam, ben de gidiyordum. Eksi 300 kotunda 15 kişi falandık. Oradan tek ben çıkabildim. Bizim su torbalarımız var, basınçta perde görevi yapıyor, sular aşağı boşalıyor. Perde görevi yaptığı zaman benim olduğum tarafı hiç etkilemedi. Arkadaşlarımla artık akraba gibi olmuştuk. İlk defa böyle bir şey yaşadık. Çalışmaya devam edeceğiz. Ekmek parası” dedi. 

Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü

"SURİYE'DEKİ OĞLUMU DÜŞÜNÜRKEN BURADAN ACI HABER GELDİ"

Maden ocağında üç yıldır çalışan 22 yaşındaki Rahman Özçelik de faciada şehadet şerbeti içti. Merhumun babası Yusuf Özçelik “Kelimeler boğazımda düğümleniyor. Yaklaşık 20 yıldır bu tür olaylar yaşanmadığı için böyle bir şey aklımdan geçmezdi. Madenlerde son teknolojilerle çalışılıyor. Büyük oğlum Suriye’de asker. Onu düşünürken Rahman’ı kaybettim. O da ağabeyi gibi asker olmak istiyordu” ifadelerini kullandı.

Bartın faciası ocaklara ateş düşürdü

GRİZU PATLAMASI NEDİR?

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Kömür madenciliğinin en büyük problemlerinden biridir. Grizu patlamaları modern madencilikte bile %100 engellenemez ancak alınan 
tedbirler ile risk azaltılır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...