'Barış Kartalı' ile daha güvendeyiz

'Barış Kartalı' ile daha güvendeyiz

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin yaklaşık on yıldır beklediği havadan erken ihbar ve kontrol uçağı AWACS görevine resmen başladı

Türkiye, on yıllık AWACS hedefinde mutlu sona ulaştı. 'Barış Kartalı Projesi kapsamında Türkiye'nin ilk havadan erken ihbar ve kontrol uçağı AWACS göreve, devletin zirvesini bir araya getiren törenle başladı. Uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girişi için Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ile birçok davetli katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözüne vurgu yaparak, Türkiye'nin köklü bir havacılık geleneğine sahip olduğunu, otomobilen önce uçak yapmaya başladığına dikkat çekti. "Geç oldu ama iyi oldu" diyen Başbakan Erdoğan da, 4. ve son uçağın yılsonu teslim alınacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu konu istikbalimizin en önemli meselelerinden. Bu uçaklar, mevcut AWACS'lardan üstün. Gayemiz savunma teknolojileri için askerimizi kimseye muhtaç etmemektir."

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise, bu uçakla TSK'nın anakaradan bağımsız operasyon imkanına kavuştuğunu anlattı. İlk uçağa "kuzey" adı verildi, diğerlerininki "güney", "doğu" ve "batı" olacak. Sadece ABD, Avustralya ve Güney Kore'de bulunan sınıfdaşları arasında en üst teknolojiye sahip uçaklar 360 derece açıyla aynı anda 600 kilometredeki 1500 cismi tespit ve takip edebiliyor.

KUZEY'İ İNCELEDİLER

Törene katılan Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Çiçek, bakanlar ve komutanlar, hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra TSK envanterine katılan uçağın içine geçerek sistemleri hakkında bilgi aldı. Pilot koltuğuna oturan Gül ve Erdoğan kokpitte de incelemelerde bulundu.

BUKET GÜVEN / KONYA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...