Barajlarda alarm! Kalan su miktarı kritik seviyede
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız: “Böyle giderse Ankara ve İstanbul susuz kalacak. Buharlaşma arttıkça doluluk oranları düşecek. Araç ve halı yıkama işletmeleri denetlenmeli, tarımsal sulamada sayaç sistemine geçilmeli.”
FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Kış aylarında yeteri kadar yağış oluşmaması ve yaz aylarının aşırı sıcak geçiyor olması, barajlardaki su seviyesini tehlikeli boyutlara düşürdü. Ankara’daki barajların doluluk oranları yüzde 45,95 iken, kullanılabilen su oranı da yüzde 38,64 olarak ölçüldü. İstanbul’daki baraj doluluk oranları, son 14 günde yüzde 42,14’ten yüzde 39,07’ye düştü. Bu oran, 2014’ten bu yana ölçülen en düşük su miktarı oldu. İstanbul’da Papuçdere Barajı yüzde 4,9 doluluk oranı ile en düşük seviyedeki baraj olarak kayıtlara geçti. Su seviyesinin kritik durumda olduğu Kazandere Barajı’nın doluluk oranı da yüzde 7,4.
TASARRUF ÇAĞRISI
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, su tasarrufu çağrısında bulundu. Buharlaşma arttıkça baraj doluluk oranlarının daha da düşeceğini belirten Yıldız, “Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerimizde araç yıkama, halı yıkama gibi aşırı su tüketen sektörler daha sıkı kontrol edilmeli. Su kullanımı konusunda vatandaş uyarılmalı” dedi.
YER ALTI SULARI STRATEJİK
İçme sularının yüzde 50’sinin yer altı su kaynaklarından elde edildiğini ifade eden Yıldız, “Yer altı suları, stratejik su kaynaklarımız olarak kurak dönemlerde en önemli yardımcımız olacak. Bu konuda önümüzdeki dönemlerde yapılacak en önemli hazırlık, yer altı sularının seviye ve kalite olarak korunması, Su Yasası’nın bir an önce çıkarılıp, su yönetiminin havza ölçeğinde uygulanması. Bir an önce yer altı sularının kontrolsüz çekimi durdurulmalı” diye konuştu.
YAĞMUR SULARI KULLANILMALI
Yıldız, “Yağmur suları, tarımsal sulamada kullanılmalı. Evlerdeki su kullanımını basit tedbirlerle 3’te 1 oranında azaltabilir. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doluyken çalıştırmak, araç ve bahçe sulamayı daha verimli şekilde yapmak gerekir. Su yöneticilerinin yönetim anlayışını, su kullanıcılarının da kullanım alışkanlıklarını mutlaka değiştirmesi gerekiyor. Türkiye su zengini değil, suyunu fevkalade iyi yönetmek zorunda olan bir ülke” değerlendirmesini yaptı.