Bakanlık 'haymatlos' kimliği verdi: 8 kişilik 'hayalet' aile ne okula gidebiliyor, ne iş bulabiliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Afyonkarahisar'da yaşayan 8 kişilik Gül ailesi, İçişleri Bakanlığı'nın onlara verdiği 'Haymatlos' yani 'vatansız' kimliği ile hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Ne okula ne de hastaneye gidebilen aile fertleri, aynı zamanda kimlikleri olmadığı için iş de bulamıyorlar. Tek istekleri ise yurttaş olarak tanınmak.

Afyonkarahisar'da yaşayan 8 kişilik Gül ailesi, İçişleri Bakanlığı tarafından kendileri verilen 'Haymatlos' yani 'hiçbir devletin yurttaşı olmayan, yurdu olmayan, yurtsuz' kimliği ile hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. 'Vatansızlar' olarak nitelendirilen aile, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları olmadığı için adeta hayalet gibi yaşıyor.

2006 yılında dede Galip Gül, o dönem ikamet ettikleri Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde İlçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'ne giderek kimliğini değiştirdi. Ancak iddiaya göre; o dönem görevliler evraklar üzerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Galip Gül ve aile üyelerinin kimlikleri başta olmak üzere tüm resmi evraklara el koydu.

36 KİŞİLİK AİLE KİMLİKSİZ YAŞIYOR

Galip Gül ile 36 kişilik aile üyeleri o dönemden sonra kimliksiz yaşamaya başladı. Aile üyeleri daha sora farklı memleketlere göç ederek ayrıldı. İki kız kardeş Fatma ve Melek Gül de çocuklarını yanlarına alarak önce Eskişehir’e ardından Afyonkarahisar’a yerleşti. Gül ailesi yaklaşık 6 aydır Afyonkarahisar kent merkezinde yaşıyor.

Bakanlık 'haymatlos' kimliği verdi: 8 kişilik 'hayalet' aile ne okula gidebiliyor, ne iş bulabiliyor
 ‘Vatansız’ ailenin tek isteği devletin kendilerini yurttaş olarak tanıması

"BABAMI KÜTÜKTEN SİLMİŞLER"

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; kimliksizlik problemlerinin yıllardır devam ettiğini ifade eden Fatma Gül ve kardeşi Melek Gül, kimliksiz hayatlarının öyküsünü anlattı. Fatma Gül, sülalesinden 36, aynı evde kalan aile üyelerinden ise 8 kişinin kimliğinin olmadığını ifade etti.

Gül, "Benimle birlikte 8 kişinin kimliği yok. Yıllar önce babam göçer olduğu ve dağlarda gezip çobanlık yaptığı için, bu yüzden de adresi olmadığı için babamı kütükten silmişler. Ben, daha doğrusu biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve aslımız Osmaniye’nin Düziçi Böcekli beldesindeniz. Kimliksiz olarak bu zamana kadar büyük zorluklar yaşadık. Ben kendim hurda topluyorum, eşim cezaevinde ve 8 çocuğum var. Öyle geçiniyorum ve komşuların yardımı, desteği ile geçimimi sağlıyorum" dedi.

"BANA 'VATANSIZ' KİMLİĞİ VERDİLER"

3 çocuğu olduğunu ve onların da kimliklerinin olmadığını söyleyen Melek Gül ise şu ifadeleri kullandı: "Bir küçük kızım okuyor, o da öğretmen ve müdüre yaptığımız ısrarlarla okula gidebiliyor. Diğer kızımla oğlum okula gidemedi. Gerçi kızım okusa da boş çünkü herhangi bir meslek sahibi olamayacak. Devlet tarafından hiçbir gelirimiz yok. Sadece biz karton topluyor satıyoruz, bazen de kızım okuldan geliyor ve birlikte çorap satıyoruz. Yaşamamız çok zor.

Kimlik almak için başvuruda bulundum ve bana vatansız kimliği verdiler. O da zaten hiçbir işe yaramıyor. Ama onunla da adres, elektrik, su ve doğalgazı üzerimize alamıyoruz. Devletten yardım alamıyoruz. Hastaneye gittiğim zaman bizim kimliğimiz geçersiz olduğu için hastaneden paralı hizmet alıyoruz."

Bakanlık 'haymatlos' kimliği verdi: 8 kişilik 'hayalet' aile ne okula gidebiliyor, ne iş bulabiliyor

ASKERE GİDEMİYOR, İŞ BULUP ÇALIŞAMIYOR

Aile üyelerinden Bulut Gül ise kimliksiz olduğu için askere gidemediğini ve bir iş bulup çalışmadığını dile getirerek, "Bir işe giremiyorum. Çok iş yerine başvurdum ama kimliksiz olduğum için beni işe almıyorlar. Ben de kağıt topluyorum, simit ve çorap satıyorum. Kimlik için başka şehirlerde başvuruda bulundum ama kimse ilgilenmedi. Vatansız kimlik verdiler, onun da süresi bitti ve geriye aldılar" dedi. (İHA)

Bakanlık 'haymatlos' kimliği verdi: 8 kişilik 'hayalet' aile ne okula gidebiliyor, ne iş bulabiliyor

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...