Bakanlık açıkladı: İncirlik, İsrail ve Mısır hariç her ülkeye açık

Bakanlık açıkladı: İncirlik, İsrail ve Mısır hariç her ülkeye açık

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütü IŞİD ile mücadele kapsamında İncirlik'le birlikte 4 askerî üssü, iki ülke hariç, uluslararası koalisyona üye ülkeler kullanabilecek

Buket Güven ankara
ABD ile Türkiye arasında varılan mutabakat çerçevesinde, İncirlik dahil 4 üs IŞİD'le mücadele uluslararası koalisyonunun kullanımına açıldı. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, İncirlik'in kullanımına dair Bakanlar Kurulu'nun gizli nitelikteki kararında imzaların tamamlandığını açıkladı. Türkiye ile ABD arasındaki mutabakat çerçevesinde İncirlik ile birlikte Malatya, Diyarbakır ve Batman'daki askeri üsler de koalisyon ülkelerinin kullanımına açık olacak. İncirlik'in operasyonel olarak diğer üslerin ise acil iniş ve bakım gibi durumlarda kullanılması öngörülüyor. Ankara, "IŞİD'e karşı mücadele, Irak ile Suriye halkına yardım için uluslararası girişim" grubunda yer alan Mısır ve İsrail ile herhangi bir işbirliği yapmayacak ve üslerini de bu iki ülkeye kullandırmayacak. ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby'nin "İncirlik'in kullanılmasının YPG'ye destekte daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkan sağlayacak" açıklamasına cevap veren Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç, Kirby'nin açıklamalarının Türkiye ile ABD arasındaki mutabakatı yansıtmadığının altını çizdi.Bilgiç, "YPG'ye havadan destek mutabakatın unsurlarından değil" karşılığını verdi. Öte yandan IŞİD'e karşı geçtiğimiz hafta tek başına havadan operasyon yapan Türkiye artık uluslararası koalisyonun şemsiyesi altında hareket edecek. Bu adımla da ortaya çıkabilecek teknik problemlerin önüne geçilmiş olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyareti öncesinde yaptığı güvenli bölge açıklamasıyla ilgili sözlerinin perde arkasını dan anlatan Bilgiç, ABD ile varılan mutabakatın IŞİD'den arındırılmış bölge olarak uygulanacağını ve geri dönüş imkanlarını sağlayacağını belirterek, sınırın IŞİD'den temizlenmesi sonrasında doğal olarak bir güvenli bölgenin oluşacağına dikkati çekti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...