Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasası

GÜNDEM Haberleri

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. "İstanbul için 39 ilçe ve büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geldik. diyen Özhaseki, İstanbul için özel kentsel dönüşüm yasası çıkarılacağını belirtti.

6 Şubat'ta meydana gelen asrın felaketi, akıllara olası büyük İstanbul depremini getirdi. Megakentteki kentsel dönüşüme ilişkin hükümet, çalışmalara devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, "TBMM'yi olağanüstü çağırıp İstanbul kentsel dönüşümü için özel yasa çıkartabiliriz." ifadelerini kullandı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul için özel kentsel dönüşüm yasası çıkarılacağını belirterek, "İstanbul için 39 ilçe ve büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geldik. TBMM'yi olağanüstü çağırıp İstanbul kentsel dönüşümü için özel yasa çıkartabiliriz. Öncelikle riskli 600 bin konutu taşıyacağız" dedi.

6 Şubat depremlerinde rezerv alanda konut inşası için 182 bin konutun ihalesinin yapıldığını söyleyen Özhaseki, "Depremde 680 bin konut yıkıldı, 170 bin de iş yeri depo, ahır samanlık birimleri 580 bin bağımsız birim depremde zarar gördü" diye konuştu.

"YERİNDE DÖNÜŞÜM BAŞLATTIK"

Vatandaşların yaşadıkları yeri terk etmek istemediğini aktaran Bakan, "Yerinde dönüşüm başlattık. 146 bin 376 başvuru yapıldı. 500 bin lira hibe 500 bin lira kredi verilecek. 500 bin senet alınacak 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Yapılar yarım kalırsa TOKİ gelip tamamlayacak" ifadelerini kullandı.

Yerinde dönüşüm projesinde dört kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden bakan , "Fay kırıkları üzerinde konut yapılmayacak. Sıvılaşma olan yerlerde, dere yatakları ve zeminin uygun olmadığı yerlerde ev yapamayacak. Yapılan evler zemin artı 4 katı geçmeyecek. Mühendislik ve yapım işlerinde sıfır tolerans gösterilecek" dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İŞ YAPACAK HERKESE KAPIMIZ AÇIK"

SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun ev sahipliğindeki kahvaltılı sohbet toplantısına konuk olan Bakan Özhaseki şu mesajları verdi:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile 39 ilçe belediye başkanını, AFAD'ın da dahil olduğu Çevre Şehircilik koordinasyonunda komisyon kurduk. İstanbul kentsel dönüşümü ile ilgili 2 haftadır çalışmalar devam ediyor. 1 hafta sonra çalışmaların ne aşamaya geldiğine dair yeni bir toplantı yapacağım. 'CHP'den 3-4 arkadaş olsun, AK Parti'den 7 arkadaş olsun, çünkü onlar hiç dönüşüm yapmadılar. Sırf bizimkiler yapıyor' demiştim. Orada çalışmalar devam ediyor. Depremi siyasetin dışında tutmalıyız. Kentsel dönüşüm için iş yapacak herkese kapımız açık.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Sabah gazetesi

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...