Bakan Fidan'dan Orta Doğu uyarısı: Ya büyük savaş çıkar ya da tarihî barış gelir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bakan Fidan'dan Orta Doğu uyarısı: Ya büyük savaş çıkar ya da tarihî barış gelir

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

“Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihî bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanı’mız tarihî bir barışın mümkün olduğuna inanıyor ve bu yönde çalışmalar yapıyor.”

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, medya temsilcileri ile yaptığı görüşmede İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaları ve son günlerdeki yoğun diplomasi trafiğini değerlendirdi. Esirlerin takası ile ilgili somut bir gelişme olmadığını ifade eden Bakan Fidan şunları söyledi:

> İran, İsrail için büyük bir tehdit oluşturuyor. Son yıllarda İran’ın İsrail’den intikam alma çabası ile Hamas’ın özgürlük çatışmasının kesiştiği bir alan var. Karşılıklı olarak birbirlerinden istifade ettikleri görülüyor. Burada şu an itibarıyla bizim önceliğimiz yaşanan çatışmanın coğrafi yayılmasının önlenmesidir.

> İsrailliler, İran’la savaşa girdiklerinde ABD’nin de kendiliğinden yanlarında savaşa gireceğine inanıyor. ABD’liler ise bu tür bir gelişme istemiyor. Caydırıcı unsur olarak Doğu Akdeniz’e uçak gemisi gönderdiler. ABD’nin moral üstünlüğü bölgede inanılmaz bir şekilde zedelenmiş durumda. 

ABD VE ALMANLAR DESTEK İSTEDİ 

> Esir takasıyla ilgili istihbarat birimleri üzerinden yapılan konuşmalar, görüşmeler var ama ilk günlerin sıcaklığı içerisinde bunu bir çerçeveye oturtmak mümkün olmadı. Şimdi, başta Katar olmak üzere bazı ülkeler de yoğun bir çalışma içinde. Hamas’ın siyasi liderleri Katar’da yoğun görüşmeler yapılıyor. Büyükelçimizi talimatlandırdık.  Biz de muhataplarımızla görüşüyoruz sürekli. Somut bir şey yok şu anda. Tarafların bizden talepleri oldu. ABD’lilerin, Almanların vatandaşlarının serbest bırakılması için bizden yardım istekleri oldu.

> Terör örgütü PKK ile mücadele bizim öncelikli meselemizdir. Operasyonlarda verdiğimiz mesaj açıktır. Örgüt Türkiye’de bir eylem yapıyorsa, bundan sonra bunun cevabını Irak’taki mağaralarda almayacak. Her eylemi adrese iade ediyoruz.

> PKK’yı ayakta tutan örgütsel altyapıyı ve örgütün gelir getirici kaynaklarını imha etmekten çekinmiyoruz. Onlara destek verenler, onca para harcadıkları örgütün dört operasyonla darmadağın olmasının şaşkınlığı içerisindeler. ABD oradan çekildiği gün onlar, orada barınamayacaklar. Aslında orada şu an DEAŞ ile fiilen bir mücadele de yok. PKK’ya gardiyanlık yaptırıyorlar.

> Biz Amerikalılara şunu söylüyoruz; Suriye topraklarında bizim sizinle bir sorunumuz yok. Ancak oralarda yuvalanan örgütü hedef almaktan da geri durmayacağız. Kararlılığımızı bilmeleri lazım.

ESKİ YÖNTEMLERLE ÇÖZÜM BULUNAMAZ

Filistin-İsrail çatışmasını sona erdirmek için yoğun diplomasi trafiği yürüten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve mevkidaşı Abdallah Buhabib ile Beyrut’ta bir araya geldi. Bakan Fidan Kudüs’ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini, bu adımın atılmaması hâlinde barışın sağlanamayacağını belirterek şunları söyledi:

> Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihî bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanı’mız tarihî bir barışın mümkün olduğuna inanıyor ve bu yönde çalışmalar yapıyor.

> Savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaşmasına yol açacak şekilde gelişmesini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz.

> Kutsallara saygılı olun. Zulümleri kılıflara sokmayı bırakın. Birisinin toprağını işgal ediyorsunuz. Evine el koyuyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, birini getirip oraya koyuyorsunuz, ‘yerleşimci’ diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır.

>Türkiye, tarihi olan, mazisi olan güçlü ve tecrübeli bir devlettir. Yaptığımız uyarılara lütfen kulak verin.

> 1967 sınırlarına dayalı, iki devletli, Kudüs’ün başkent olduğu bir Filistin devleti konusunda artık uluslararası toplumun, ciddi adım atma zamanı gelmiştir.

> Yarın (bugün) Cidde’de İslam İş Birliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı olacak. Cumartesi günü Kahire’de Mısır’ın daveti üzerine liderler düzeyinde bir zirve yapılacak.

> Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikâr olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz.

AB, EKONOMİYİ YAPTIRIM ARACI OLARAK KULLANIYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği görüşmelere değinerek şunları söyledi: Anlaşamazsak teknik meselelerden dolayı anlaşamayız, siyasi duruştan dolayı değil. AB, elinde dış politika manivelası olmadığı için giderek artan bir şekilde ekonomik konuları da bir tür yaptırım aracı olarak kullanmayı tercih edebiliyor. Şartlı olarak gelmezlerse, diplomasi yürütmeyi tercih ederlerse, mesafe alırız, ilerleme sağlayabiliriz.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...