Bakan Dönmez'den Bartın'daki maden faciasına ilişkin Meclis'te bilgilendirme

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Dönmez'den Bartın'daki maden faciasına ilişkin Meclis'te bilgilendirme

GÜNDEM Haberleri

Bakan Dönmez, TBMM Genel Kurulda, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Dönmez, 'Çalışmaları bizzat yerinde koordine ettik, bütün kurumlarımızı teyakkuza geçirdik. Vahim hadisenin metan gazının boşalmasıyla grizu patlamasıyla meydana geldiği değerlendirilmektedir.' dedi Dönmez, kimsenin endişe etmemesini vurgulayarak 'Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.' dedi.

14 Ekim'de Bartın Amasra'daki maden patlamasının yankıları sürüyor... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulda, patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakan Dönmez, 41 kişiye mezar olan facia ilgili 'Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.' mesajı verdi. 

Bakan Dönmez'i konuşmasından satır başları:

6 MADENCİNİN TEDAVİLERİ DEVAM EDİYOR

Metan gazının boşalmasıyla grizu patlaması meydana geldi. Sadece İstanbul'daki 6 madencimizin tedavisi devam ediyor.

Maden ocağının son denetimi Ağustos'ta gerçekleştirildi. Ağustos'taki denetimde bir sorun görülmemiştir.

TBMM KİT KOMİSYONU'NA İBRA EDİLDİ

Metangazı miktarı çalışılan ortamda yüksek metangazı şeklinde lanse edildi. Söz konusu ifade yanlış. Kömürdeki metan ile havadaki metan miktarı birbirinden farklıdır. Grizu patlamaları ortamdaki metan yüzdesiyle ilgilidir. Adı geçen raporlar, TBMM KİT Komisyonu’nda da görüşülmüş ve ibra da edilmiştir. "

MADEN İŞÇİLERİ İÇİN YENİ YASA VE MADDİ DESTEK HAZIRLIĞI

Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gerekli desteği ilgili birimlere vereceğiz. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak.

"SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ YÖNERGELERE RİAYET EDİLMİŞTİR'' 

Sayıştay, TBMM adına kamu faaliyetlerini denetlemekte görevlidir. 2017-2019 raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddia edilmiştir. Sayıştay raporundaki yönergelere riayet edilmiştir.

Denetimlerde bağımsız çalışan seyyar gaz ölçüm cihazı bulunmaktadır. Kişisel oksijen maskeleri, otomatik yangın söndürme sistemleri gibi 50 kalemde iyileştirmeler yapıldı. 6'lı sensörler tespit edilmiştir.

''KAZA ANINA KADAR HEPSİ KAYIT ALTINDA''

Çalışan ekiplerin her birinin elinde dedektörler var. Bunlar gaz ölçümü yapıyor. Yeraltı tüm çalışma alanları metan, oksijen, karbondioksit, sıcaklık ölçümleriyle sürekli incelenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. O işletmemizde o ana kadar hepsi kayıt altında.

2022 YILI İÇİNDE 4 DENETİM YAPILDI

 Sayıştay raporunda kurum degaj yönergesi yükümlerinin titizlikle yerine getirilmesi gerekmektedir ifadesi de yine kamuoyunda yer aldı. Sayıştayın bulguları arasında yer alan kurum degaj yönergesine de riayet edilmektedir. 2022 yılı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş denetçilerince kurum iş yerlerinde tam 26 denetim yapılmış olup bunun 4 tanesi Amasra Taş Kömürü İşletmesi müessesesi yer altı iş yerlerinde gerçekleştirilmiştir.

"KARAKUTULARIMIZ İNCELENİYOR"

Kazadan önceki son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı oranı önce yüzde 1,5 oranına ulaşmış ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiştir. 18.09'da son kayıt yüzde 1,69 olarak görülmüştür.

Bilir kişiler bu değerleri tek tek değerlendirecek. Bilirkişi ve denetçiler olayı aydınlığa kavuşturacak.

''KİMSE GİZLENMEYECEK''

Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...