Bakan Bilgin'den son dakika EYT açıklaması: Prim gün sayısı değişmeyecek!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Bilgin'den son dakika EYT açıklaması: Prim gün sayısı değişmeyecek!

GÜNDEM Haberleri

Son dakika... EYT'de prim gün sayısının değişeceğine dair iddiaları değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT'de yaptığımız düzenleme şartları herkesi kapsayacak. EYT'de 1999 öncesi 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun EYT düzenlemesine ilişkin iddialarına cevap veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, düzenlemenin herkesi kapsayacağını belirterek, "EYT'de 1999 öncesi 5 bin prim gün şartını değiştirmiyoruz." dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinde CHP'li Bekaroğlu, EYT'de yaş şartının kaldırılması durumunda 2 milyona yakın kişinin emekliliği hak edeceğini, ancak 1 yılda bu kadar insanın emekli edilmesinin mümkün olmadığını iddia etmişti.

5000 GÜN ŞARTI DEĞİŞMEYECEK

Bekaroğlu'nun iddialarına cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Mehmet Bey'in rakamları doğru değil. Benim söylediğim, yaş şartını kaldırırsak şu anda prim gün sayısı ve yılını dolduran kişi sayısı. İkincisi, 5 milyon rakamı hiç yok." karşılığını verdi.

EYT konusunda açık konuştuklarını söyleyen Bilgin, "Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400." dedi. 

'İKİ ŞARTI KALDIRMIYORUZ'

Düzenlemenin herkesi kapsayacağını belirten Bakan Bilgin, "Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur." diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ise EYT konusundaki çalışmalarda sona gelindiğini hatırlatarak, "Ülkemizin geleceğini düşünen, mağdurlara haklarını teslim eden makul bir çözüm sağlanacağını biliyoruz." dedi.

Çalışanların enflasyon ve hayat pahalılığına ezdirilmeyeceğini belirten Kılıç, "Herkesin yüzünü güldürecek asgari ücret düzenlemeleriyle vatandaşlarımızın emeğini de ekmeğini de koruyacağız. Ocak ayında asgari ücret yeniden değerlendirilecek ve her zaman yaptığımız gibi insanımızı memnun edecek, çalışanımızın hakkını teslim edecek bir oran belirleyeceğiz." yorumunu yaptı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...