AYM yasağı kaldırdı, dekan ve daire başkanına sendika yolu açıldı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
AYM yasağı kaldırdı, dekan ve daire başkanına sendika yolu açıldı

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi, akademik kadro ile daire başkanlarına sendika üyesi olma yasağı getiren düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Kamu Görevlileri ve Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun “Sendika üyesi olamayacaklar” başlığını düzenleyen maddede yer alan “daire başkanları”, “fakülte dekanları enstitü ve yüksekokulların müdürleri ve bunların yardımcıları”nın sendikaya üye olamayacaklarına ilişkin düzenlemeyi Yüksek Mahkeme’nin gündemine taşıdı.

Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, akademik kadro ile daire başkanlarına sendika üyesi olma yasağı getiren düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, söz konusu makamda bulunanların kamu gücünü kullanıyor olmalarının sendikalılaşmadan yasaklanmalarını zorunlu kılmadığını belirtti. Kararda, bazı kamu görevlilerinin sendika hakkının yasaklanmasının demokratik toplumda zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşılamadığı ifade edildi. Eğitim-Bir Sen, düzenlemeyi “tarihi karar” olarak niteledi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...