Avrupa'da sosyal medya suçlarına af yok

Düzenleyen:
Avrupa'da sosyal medya suçlarına af yok

GÜNDEM Haberleri

Avrupa Birliği, sanal ortamda terör propagandası ve nefret içeren paylaşımlarda bulunanlara artık müsamaha göstermiyor.

Avrupa’da sosyal medyada terör propagandası ve nefret içeren paylaşımlara verilen cezaların son dönemde ciddi artış göstermesi dikkati çekiyor. Sosyal medyaya daha fazla denetim isteyen  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, gerekli adımlar atılmazsa ilgili firmaları buna zorunlu kılacak düzenlemeleri yapmaktan geri durmayacakları uyarısı sonrasında ülkeler harekete geçti. 

FRANSA: Facebook yönetimi, mayıs ve haziran aylarında yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi 30 bin sahte ve tartışmalı hesabı askıya aldı. Geçen yıl yüzde 60’ı terörle ilişkili 864 internet sitesinin kapatıldığı Fransa’da, bin 847 kişi hakkında terör propagandası yapma ve teröre övgü suçlarından işlem yapıldı. 

ALMANYA: Facebook’ta, 4 Nisan 2016’da “Merkel, herkesin gözü önünde taşlansın” diye yazan 28 yaşındaki kişi, mahkemeye çıkmak zorunda kaldı. Bochum Yerel Mahkemesi, bu sözlerinin ifade özgürlüğü ile ilgisi olmadığı aksine şiddet çağrısı içerdiği gerekçesiyle, söz konusu kişiyi 2 bin avro para cezası ödemeye mahkûm etti.

İNGİLTERE: Geçen yıl Google profil sayfasına DEAŞ’ı öven bir video yükleyen Sagheer Hussain adlı İngiliz vatandaşı 5 yıl hapse mahkûm edildi. Rhodri Philipps adlı aristokrat, Brexit’i engellemeye dönük hukuk mücadelesi veren iş kadını Gina Miller’ı öldürene para vadettiği Facebook paylaşımı sebebiyle temmuzda 3 ay hapis cezası aldı. 

AVUSTURYA: Avusturya’da sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara verilen cezalara daha çok Nazi propagandası sebep oluyor. Viyana Devlet Mahkemesi, 21 Ağustos 2017’de, bir futbol müsabakasında Hitler selamı veren ve sosyal medya hesabı üzerinden Nazi propagandası yapan 39 yaşındaki bir kişiye 18 ay hapis cezası verdi.
İSPANYA: Ulusal Mahkeme, 1973 yılında ETA’nın saldırısı sonucunda öldürülen Luis Carrero Blanco ile ilgili sosyal medyada alaycı ve küçük düşürücü ifadeler kullanan 22 yaşındaki Cassandra Vera Paz’a 1 yıl hapis cezası verdi. 

HOLLANDA: Hollanda’da parti kuran Sylvana Simons’a sosyal medya üzerinden hakaret eden 20 kişi, 28 Mayıs’ta kamu hizmeti ve para cezasına çarptırıldı. Rap’çi Boef, 11 Ocak’ta, sosyal medya üzerinden bir polise hakaret ettiği gerekçesiyle 80 saat kamu hizmeti ve 150 avro para cezası aldı. Başbakan Mark Rutte’u boynunda idam ipiyle gösteren ve tehdit sözleri içeren bir paylaşım yapan 47 yaşındaki kadına 23 Ağustos’ta, bir hafta şartlı hapis cezası ile 40 saat kamu hizmeti cezası verildi.

İSVEÇ: İsveç’te ise geçen ay Malmö Bölge Mahkemesi, Afgan ve İsveçli siyasetçilere hakaret eden kadın, nefret suçu işlediği gerekçesiyle 80 gün hapse mahkûm edildi. Brüksel AA

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...