Avrupa tüketimde, biz yakalamada birinciyiz

Avrupa tüketimde, biz yakalamada birinciyiz

GÜNDEM Haberleri

Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin raporuna göre; ele geçirilen zehir miktarında Türkiye birinci sırada yer alırken, Avrupa'da her yıl 10 bin ilâ 20 bin kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı

nbsp;Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2012 raporunda çarpıcı bulgular yer aldı.Buna göre; 2010 yılında Avrupa genelinde yakalanan 106 ton kubar esrarın yaklaşık yarısının (44 ton), rekor bir miktarla Türkiye tarafından ele geçirildiği açıklandı. Öte yandan 2010 yılında dünya genelinde 81 ton eroin ele geçirilirken, aynı yıl aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde 55 bin olayda toplam 19 ton eroin yakalandığı tespit edildi. Bunun 12.7 tonunun ise Türkiye'de yakalandığı ortaya çıktı.
Raporda yer alan diğer çarpıcı bulgular şöyle;
* Avrupa'da en popüler ve en fazla kullanılan uyuşturucu madde esrardır.
* Avrupa'nın ana eroin tedarik ülkesi Afganistan'dır.
* 2010 yılında yaklaşık 472 bin kişi tedaviye başvurmuştur. Bunların yüzde 38'i (178 bin) hayatlarında ilk defa uyuşturucu tedavisi görmüştür.
* Tedavi başvuruları en çok eroin, esrar ve kokain için yapılmıştır. nbsp;
Son araştırmalar Afganistan'ın Dünyanın en büyük toz esrar üreticisi olarak Fas'ın yerini aldığını işaret etmektedir. Afganistan'da üretilen toz esrarın bir kısmı Avrupa'da satılmakla birlikte, Fas bu uyuşturucu için Avrupa'nın ana tedarik ülkesidir.
2010 yılında dünya genelinde 3.8 ton ecstasy yakalanmıştır. Aynı yıl aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde ise 9.300 olayda toplam 3.9 milyon tablet ecstasy ele geçirilmiştir. Bunun 1.6 milyonunu Türkiye ve Fransa ele geçirmiştir.
Kokainin kaynağı olan koka bitkisi en çok Kolombiya, Peru ve Bolivya'da yetiştirilmektedir.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...