'Asrın felaketi' jeolojik haritaları değiştirdi, tehlike yurt geneline yayıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
'Asrın felaketi' jeolojik haritaları değiştirdi, tehlike yurt geneline yayıldı

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Yurt genelinde meydana gelen depremlerin obruk oluşumlarını tetiklediğini belirten AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremlerin jeolojik haritaları tamamen değiştirdiğini ve doğrudan etkisi olmasa bile en azından son 6-7 ayda oluşan obruklarda artçı sarsıntıların etkisinin olduğunu söyledi.

Son dönemde Konya dışındaki illerde oluşan obruklar sık sık gündeme gelirken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar özellikle depremin etkilediği bölgelerde obruk oluşumlarının olduğunu belirtti. Tatar,obrukların takip edilmesi gereken bir afet olduğunu söyledi.

Obrukların, deprem gibi ne zaman, nerede, ne şekilde olacağının bilinmediğini ancak bazı jeofizik yöntemleriyle obrukların oluşumu öncesinde bir afete dönüşmeden takip edilebildiğini anlatan Tatar, obrukların en çok Konya'yı etkileyen afetlerden olduğunu bildirdi.

"İMAR PLANLARINA İŞLENMESİ SON DERECE ÖNEMLİ"

Tatar, risk azaltma anlamında bir, hatta birkaç adım öteye gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu anlamda tehlike haritalarının oluşturulması, arkasından risk haritalarının hazırlanması son derece önem taşıyor. Özellikle bu tür jeolojik tehlikelerin imar planlarına işlenmesi son derece önemli" diye konuştu.

Orhan Tatar, Konya'da artık yerleşim yerlerine yakın kesimlerde obruk oluşumlarının görüldüğünü belirtirken, yerleşim alanlarını tehdit eden obruk alanlarının tespitinin ve bertaraf edilmesinin önemli olduğunu aktardı.

Tatar, AFAD'ın bütün afet risklerinde olduğu gibi Konya bölgesi için önemli bir tehlike olan obruk oluşumlarını da sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

'ASRIN FELAKETİ' JEOLOJİK HARİTALARI DEĞİŞTİRDİ

6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'de son 500 yılda yaşanan en büyük felaket olduğunu anımsatan Tatar, bu depremlerin jeolojik haritaları tamamen değiştirdiğini ifade etti.

Bu etkilenme sonucunda iki depremin oluşturduğu artçı sarsıntıların meydana geldiğini aktaran Tatar, şöyle konuştu:

"Diğer yandan da bu depremi oluşturan fayların dışında bazı fayların da orta büyüklükte deprem ürettiğini görüyoruz. Konya'da, Niğde'de de depremler oldu. Aslında bütün bunların hepsi 6 Şubat'taki depremlerin oluşturduğu yerkabuğundaki etkinin sonucunda ortaya çıkan depremler. Tabii obruklar da benzer şekillerde.

Obruklar, yerkabuğunun 300 metre derinliğine kadar alanlarda etkili olan bir oluşum. Konya Ovası'nda çok sayıda obruk oluşumunun olduğunu görüyoruz. Konya'nın dışında başka şehirlerimizde de oluşumlar var. Özellikle depremin etkilediği alanlar içerisinde kalan bölgelerde yine obruk oluşumları var. Dolayısıyla bu oluşumlarda doğrudan etkisi olmasa bile en azından şu son 6-7 ayda oluşan obruklarda artçı sarsıntıların etkisinin olduğunu söylemek mümkün."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...