'Asgari'de vergi kalkar mı

'Asgari'de vergi kalkar mı

GÜNDEM Haberleri

Devlet yılda 12 milyar lira gelir elde ettiği asgari ücrette çok önemli düzenlemeye gidiyor.

Türkiye'de ortalama her 2 çalışandan biri asgari ücretli. Kazançları bin lirayı bulmayan asgari ücretlinin gelirinin artması için?yeni düzenlemeler yolda. Yeni anayasa çalışmalarında asgari ücretlinin ekonomik durumunu ele alan siyasi partiler, asgari ücretten alınan verginin kaldırılması konusunda anlaştı. Bu gelişme Ak Parti'nin Kızılcahamam'daki 21'nci istişare ve değerlendirme toplantısında da gündemdeydi. Basına kapalı yapılan toplantıda son detaylar Başbakan Erdoğan'a anlatıldı. Erdoğan ekonomi kurmaylarına eksik kalan kısımların da halledilmesi talimatını verdi. Türkiye, asgari ücretten yılda 12 milyar lira vergi geliri elde ediyor. nbsp;Peki bu durum karşısında asgari ücret artacak mı? Verginin alınmayacak olması işçiye mi, işverene mi yarayacak? Devlet, 12 milyarlık vergi kaybını nasıl karşılayacak? Bütün bu soruları nbsp;siyasilere, işadamlarına ve ekonomistlere sorduk. İşte cevaplar:

Güngör Uras nbsp;
(Milliyet Gazetesi)
İşverene yarar
Devletin vergi kaybı olacaktır. Bütçeye büyük bir yük getirecektir. Ama bu bir sosyal politika. O kadarlık bir kaynak bulmak çok zor. Yeni zamlar gelebilir ya da bu kurumların vergi dilimleri artırılarak karşılanabilir. Bunun işverene maddi olarak hiçbir kayıp getirmeyecektir. İşveren vergiye vermeyeceğini maaşa yansıtmayabilir. Daha önce de İşveren vergiyi kendi hissesinden ödüyordu. İşçiden çok işverenin işine yarayacaktır. Çalışana bir yansıması olacağını sanmıyorum.

Ömer Bolat nbsp;
(MÜSİAD eski Genel Başkanı)
Çalışan kazanacak
Hükümet bu konuda bir çalışma yapmıyor. Bu Anayasa uzlaşma komisyonunun gündeminde. Bu bir Anayasa maddesi haline gelecek. Anayasa kabul edilirse kanunlaşacak. Para çalışanın cebine girecek. Hükümet, vergi farkının çalışanın gelirine yansıması için gerekli önlemleri alacaktır. İşverenin parayı vermemezlik yapması imkansız.

Güntay Şimşek nbsp;

(Habertürk Gazetesi)
Kurumlar vergisi artırılmalı
İşverene yarar gibi gözüküyor. Türkiye'de vergi maliyet üzerine yansıtılıyor.Çalışanlar ödedikleri verginin oranını bilmiyor. İyi bir alt yapı olmazsa işverene yansıyacaktır. Direkt baktığımız çalışana bir yararı yok. Verginin kalkacak olmasının aslında işçiye kazanç getirmesi gerekiyor. Bunu işveren kendi lehine çevirebilir. Çok iyi önlemler alınmalı. Verginin toplamı anlamında düzenleme gerekiyor. Kurumlar bazında gelir vergisi artmalı. Kişiler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı.

Atilla Kart
(Anayasa ve Uzlaşma Kom. Üy.)
Bu bizim önerimiz
Bizim önerdiğimiz paketin maddelerinde mutabık kalınıldı. Bir yıldır CHP bunu dile getiriyor. Ama Başbakan söyleyince gündem oldu. Umarım bu konuda siyasi iktidar yasallaşma açısından vazgeçmez. Maliye Bakanı "Açığı kapatamayız. Bütçeye yük olur" diyor. Bütçeye maliyetli olabilir. Devlet sosyal devlet olacaksa insanlar iş bulabilmeli. Başka yerlerden tasarrufa gidilmeli.

Oktay Vural
(MHP Grup Başkanvekili)
2 çalışandan biri asgari ücretli
Bunun için anayasa değişikliğini beklemeye gerek yok. Bu meclisten de rahatlıkla geçebilir. Asgari ücretliden vergi alınmamasını doğru buluyoruz. Kayıt dışı ekonomi önlenirse dolaysız vergilere yönelik reform olursa kaybımız olmaz. Vergi reformu olmadığı için vergi yüksek. Anayasa değişikliğini beklemek yerine kanun hükmünde kararname ile işi hızlandırabiliriz. Tüm maliyetler azalacaktır. Temel sorun alanı istihdam ve ekonomimizde rekabet gücü az diye düşük ücretli istihdama yöneliyor. Herkes asgari ücret veriyor. Bunu başaramadığımız için KDV'si düşük üretim asgari ücretliyi hedef haline getirdi. Her 2 çalışandan biri asgari ücretli. Bunun için emek karşılığı alınmasında adaleti temin edecektir.

Ümit Boyner
(TÜSİAD eski Başkanı)
Haklar ödenmeli
Yasanın neler getireceğini detayları görmeden bilmek zor. Ama her emeğin karşılığı hakkıyla verilmeli.

Yaşar Okuyan
(Eski Çalışma Bakanı)
Vergi açığı nasıl kapatılacak?
Asgari ücrette yıllardır bu talep var. Bunun 3 tane temel noktası var; İşçi, işveren ve gelir açığı. Evet kaldırılsın. Asgari ücretli sayısına baktığımızda çalışanların yüzde 65'i asgari ücretli. Böyle bir durumda çalışanların yarısından vergi almazsanız farkı nasıl kapacaksınız? Bu konu için ben yıllarca uğraştım. Ama vergi açığını kapatacak bir yol bulamadım. Her halde teklifi getirenlerin vardır bir bildikleri. Biz de öğrenmiş oluruz açığın nasıl kapatılacağını. Bu durum işverenin işine gelecektir.

Hikmet Tanrıverdi
(İstanbul Hazır Giyim ve Kon. Brl. Bşk.)

Üretim artar
Çok önemli bir olay. Üretimin önü açılır. Önümüzdeki en büyük sıkıntı. Asgari ücret artmasa bile asgari ücretli çalışan sayısı azalır. İşveren daha yüksek maaş verir. Vergilerden muaf olunca brüt asgari ücret çok artar. İşçi mutlu olunca daha çok çalışır ve üretim artar. Bu da ülke ekonimisinin kalkınmasına yardımcı olacaktır.

Süleyman Orakçıoğlu (İşadamı)
Çalışma hayatı rahatlar
Uzun süredir konuşulan bir konu. Çalışma hayatı rahatlar. İstihdam için büyük bir olumsuzluktu. İşverene katkısı olur. Burada asgari ücretli de aldığı maaştan memnun kalacaktır. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabık kalınan vergi muafiyeti yıllardır kanayan bir yaraydı. Tabi ki devletin bir vergi kaybı olacaktır. Ama Maliye Bakanlığı bu konuda mutlaka bir çalışma yapmıştır ve ek kaynak arayışına girmiştir. Devlet sosyal devlet olmanın gerekliliğini yerine getirmiş oluyor. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...