Artık iddianame okunmayacak!

Düzenleyen:
Artık iddianame okunmayacak!

GÜNDEM Haberleri

Son düzenlemeyle bazı davalarda aylar süren iddianamenin okunması süreci kısaltılacak, yargılamalar makul sürelerde tamamlanabilecek.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen kanun tasarısı taslağı, duruşmalara ilişkin de çeşitli düzenlemeler içeriyor. Tasarı taslağının yasalaşmasıyla, duruşmaların başlamasına ilişkin hükümleri içeren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 191’inci maddesinin “b” bendindeki “İddianame veya iddianame yerine geçen belge okunur” hükmünde değişiklik yapılacak. Bu hüküm, “İddianame veya iddianame yerine geçen belgede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesi anlatılır” şeklinde değiştirilecek. Böylece duruşmalarda iddianamelerin tamamının okunması uygulamasına son verilecek. 

ADLİYE ŞART DEĞİL

Düzenlemeyle, iddianamenin duruşmanın başında bütünüyle okunmasının uygulamada yol açtığı sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Böylece, kapsamlı dosyalarda bu belgelerin bütünüyle okunmasının uzun süreler almasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan taslakta öngörülen diğer bir düzenlemeyle, duruşmanın adliye dışında başka bir yerde yapılmasına imkan sağlanacak. Duruşma, il sınırları içinde olmak kaydıyla daha güvenli veya fiziki olarak daha elverişli bir yerde yapılabilecek. FETÖ darbe girişiminin ardından Ankara’nın Sincan ilçesinde yapımına başlanan ve darbe yargılamasının gerçekleştirileceği duruşma salonunun da bu kapsamda değerlendirileceği öğrenildi. AA

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...