AP, Türkiye raportörü Kati Piri'nin raporunu kabul etri

Düzenleyen:
AP, Türkiye raportörü Kati Piri'nin raporunu kabul etri

GÜNDEM Haberleri

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öngören raporu kabul etti. Ankara karara büyük tepki gösterdi. Bakan Çelik: Hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir rapordur. Yok hükmündedir ve geçersizdir. Rapor aynen iade edilecek. Bu girişim ilişkileri sabote etmeye yöneliktir.

Haber Merkezi ANKARA 
Avrupa Parlamentosu’nda önceki gün görüşülen Türkiye Raporu dün oylandı. 638 parlamenterin katıldığı oylamada 477 üye müzakerelerin dondurulması yönünde oy kullanırken, 64 parlamenter ‘müzakereler devam etsin’ dedi. AP Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut hâliyle yürürlüğe girmesi hâlinde, müzakerelerin derhal ve resmen askıya alınması” isteniyor.  AB ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlayan üyelik müzakerelerin geçici olarak durdurulmasını öngören karar tasarısı da 25 Ekim 2016’da onaylanmıştı.
BAĞLAYICI NİTELİĞİ YOK
Bağlayıcı nitelik taşımayan kararda ayrıca üye ülkelere ve AB Komisyonuna, Türkiye ile ortak çıkarların gözetileceği samimi ve açık bir ilişki biçimi benimsenmesi önerilirken, ticaret, enerji, ekonomi, göç ve terörle mücadele gibi ortak çıkar alanlarında “kuvvetli iş birliği” kurulması çağrısı da yapılıyor. Kararda, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin kınandığı ve AP’nin Türk halkının yanında olduğu belirtiliyor. Hemen ardından ise Türkiye’den AB ülkelerine kaçan FETÖ üyeleri kastedilerek, sığınma izni veren ülkelere teşekkür ediliyor.
KABUL ETMİYORUZ
Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen Türkiye kararıyla ilgili, Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstererek,  “Karar, söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır” açıklamasını yaptı.  AB Bakanı Ömer Çelik ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İş birliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi ‘geçersiz, yok hükmünde’ kabul ediyoruz. Tek taraflı Ermeni anlatılarına, başka ülkelerin siyasi değerlendirmelerine yer vermesi, bunun bir vizyonsuzluk belgesi olduğunun açık tanımıdır” dedi. Çelik şöyle devam etti: Şöyle bir şey söz konusu değil. ‘Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine ‘terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği olsun.’ Bu şekildeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz. Bir kere 16 Nisan referandumu yüzde 86’lık bir katılımla açık şeffaf bir süreçle halkın bunu kabul etmesiyle gerçekleşmiş bir referandumdur. Dolayısıyla ‘siz halkın kabul ettiği teklifi uygularsanız, biz müzakereleri askıya alıyoruz’ çağırısı yapılması demokratik bir tutum değildir.
SAYGILI OLSUNLAR
Biz, AP’yi yüzde 86’lık bir katılımla gerçeklemiş referanduma saygılı olmaya çağırıyoruz. Burada bir olgunluk problemi olduğunu da görüyoruz. Bir şeyi eleştirmek için eleştirmek bu kurumların saygınlığına gölge düşürmektedir. ‘Bunu aynen uygularsanız müzakereleri askıya alırız’ gibi ifadelerin eklenmesi vizyonsuzluktur. Aynen uygulanacaktır. Kaliteli bir süreç yönetilecektir. Bu süreçte bizimle iş birliği yapmak istiyorlarsa, buna açığız. Varsa eleştirileri dinlemeye açığız. Ancak halk iradesinin geçersiz sayılması gibi bir vizyonu tartışmasız söz konusu değildir. Bizim için bu rapor yok hükmündedir.
AP’YE TAVSİYEMİZ…
Bakan Çelik, aşırı sağ ve İslam düşmanı kesimler tarafından dillendirilen çağrıların, ana akım siyasetlerin parçası hâline geldiğini ifade ettiği açıklamasında, “Bunu ana akım medyada maalesef görmeye başlıyoruz. PKK’ya yapılan çağrı olumludur ama uygulama nedir? Hepimiz biliyoruz ki, PKK sembolleri açık şekilde kullanılabilmektedir. AP’nin koridorlarına PKK sergisi açılmıştır. PKK sembollerinin yasaklanmasına çağrı yapan AP’ye tavsiyemiz, ilk önce kendi sergi alanlarında PKK sergisi yapılmasını engellemelidir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...