AP Raporu aynen iade

Düzenleyen:
AP Raporu aynen iade

GÜNDEM Haberleri

AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun 2015 Türkiye Raporu’nu aynen iade edeceklerini açıkladı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2015 Türkiye Raporu’nu ‘yok’ sayacaklarını söyledi. Raporda geçen yıl olduğu gibi bu sene de 1915 olaylarından soykırım olarak tanınması isteniyor. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Bozkır, “Türkiye olarak tarihimizde utanç duyacağımız hiçbir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konuya tarihçiler karar vermeli. Siyasetçiler tarih yazmamalı” dedi. AP’nin geçen yıl kabul ettiği rapor için de 1915 olaylarına soykırım şeklinde atıf yapıldığı için iade ettiklerini hatırlatan Bakan Bozkır, “Bütün ikazlarımıza rağmen bu yıl da maalesef, aynı referans raporda yer alıyor. O sebeple bu raporu da yok hükmünde; geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” diye konuştu.
‘ÇÖZÜM SÜRECİ TEKRAR BAŞLASIN’
Güneydoğu’daki güvenlik durumunun kötüleşmesinden endişe duyulduğu belirtilen raporda, “Türkiye’nin terörle mücadeledeki meşru hakkını tanıyoruz. Ancak güvenlik tedbirlerinin hukukun üstünlüğü ve insan haklarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini vurguluyor, terör operasyonlarının orantılı gerçekleşmesi ve bunların toplu cezalandırmaya dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çiziyoruz” denildi. Terör örgütü PKK’ya da değinilerek, “AB terör örgütleri listesinde olan PKK’nın şiddete dönmesini kınıyor ve meşru bulmuyoruz. Kürt meselesinin şiddetle çözülemeyeceğini vurguluyor ve Türk hükümetine kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için görüşmelere yeniden başlaması çağrısı yapıyoruz. PKK’yı silahlarını bırakmaya, terör yöntemlerini terk etmeye, barışçıl ve yasal yollarla isteklerini duyurmaya çağırıyoruz” ifadesine yer verildi. Raporda ayrıca Kürt meselesinin çözülmesi için özel komisyon kurulması talep edildi. YDG-H militanlarının barikat kurmaları ve hendek kazmalarından ciddi endişe duyuyoruz denilen raporda, Türkiye’nin PKK’nın Suriye uzantısı PYD güçlerine yönelik aldığı güvenlik tedbirleri örgütün adı belirtilmeden kınandı: “Bu durum, DAEŞ karşıtı mücadele ile barış ve güvenlik çabalarını tehlikeye atıyor. Türkiye’nin kuzey Suriye’deki Kürt güçlerine askeri müdahalesini kınıyoruz.”
‘MARAŞ BM’YE VERİLSİN’
Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi gemi ve uçaklarını liman ve havaalanlarını açması gerektiği savunuldu, bunun üyelik müzakerelerini önemli ölçüde güçlendireceği iddia edildi. Ayrıca Türkiye’nin çözüme katkı sağlaması, askerlerini çekmesi ve Maraş’ı BM’ye vermesi talep ediliyor.  Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusundaysa yol haritasında belirtilen kriterlerin bütün AB ülkelerini kapsayacak şekilde uygulamaya konulmasıyla Türk vatandaşlarına vize kalkabileceği belirtildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...