Coşkun Başbuğ, 'Mükemmeliyet Merkezi' ile ilgili konuştu: Anlaşma doğru işlerse en çok Türkiye kazanır

- Güncelleme:
Coşkun Başbuğ, 'Mükemmeliyet Merkezi' ile ilgili konuştu: Anlaşma doğru işlerse en çok Türkiye kazanır

Gündem Haberleri

Türkiye, başta Suriyeliler olmak üzere kaçak göçmen sorununu çözmek için önemli atımlar atıyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Son olarak, göçmen kaçakçılarının, Türkiye-Sırbistan-Fransa-İngiltere üzerinden yeni bir yol oluşturması üzerine birçok ülke ile iş birliğini güçlendirme kararı alan Türkiye, bu kapsamda İngiltere ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak ‘Mükemmeliyet Merkezi’ne destek vereceğini açıkladı. Söz konusu güzergâhı kullananların Türkiye’yi karalayıp iltica ettiğini, birçoğunun da terör örgütleriyle iltisaklı olduğunu tespit eden Türkiye, bu durumun önüne geçebilmek için Ankara-Londra hattında istihbarat paylaşımı dahil birçok konuda iş birliği yapma kararı aldı. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı, dört yıldır Birleşik Krallık’la “Göç Diyaloğu” toplantıları gerçekleştiriyor.

‘Mükemmeliyet Merkezi’ Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesine destek olacak. Projeyle üçüncü ülke vatandaşları İngiltere’den Türkiye’ye kabul edilmeyecek. İngiltere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 bünyesinde göç ve yerinden edilmiş kişilere ilişkin bir çalışma yapılması önerisini destekleyecek. Ayrıca, konu G7 platformunda gündem hâline getirilecek. ‘Mükemmeliyet Merkezi’ projesini gazetemize değerlendiren güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ, göçle mücadelede Türkiye’nin anahtar ülke olduğunu söyledi.

“YUNANİSTAN KENDİ DERDİNDE”

Başbuğ “Türkiye, Asya kıtası, Afrika, Körfez ülkelerinden Avrupa’ya geçişte kilit konumda. Ankara uzun süredir göçle mücadele ve göçmenler için ciddi kaynaklar aktarıyor. Sadece para anlamında değil, işin içinde insan gücü de var. Mükemmeliyet Merkezi doğru anlamda işlerse, bu durumdan en çok faydalanacak ülke elbette ki Türkiye olacaktır. Avrupa, sınırına diktiği Yunanistan’dan yeterli faydayı sağlayamadı. Çünkü Yunanistan kendi ülkesindeki sıkıntılarla ilgilenince göçmenler bir bir Avrupa kıtasına akmaya başladı. Göçmen kaçakçıları bir kapıyı kapattığınız zaman yeni bir kapı buluyor. İngiltere bunu gördü, sorunu halletmek için akılcı yaklaştı. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacaktır. Akıl işletilerek merkez çalışırsa göçmen kaçakçılığının ve göçün önüne geçilecektir” dedi.

Coşkun Başbuğ, merkezin işlemesiyle kalıcı tedbirlerin devreye gireceğini, göçmen kaçakçılığını iş olarak üstlenenlerin de bu durumdan zarar göreceğini kaydetti.

“BATI’YA NASIL GÜVENECEĞİZ?”

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa ülkelerine başlayan göçün bile AB’de krize neden olduğuna dikkat çeken Başbuğ “AB’nin en hassas olduğu konu göçmen sorunu. Kendi kıtasındaki ülkelerin vatandaşlarını bile istemiyorlar, kaldı ki Asya, Afrika kıtasının insanlarını kabul etsinler. ‘Bıçak kemiğe dayanır da Türkiye kapıları açarsa’ diye endişeliler. Harita üzerinde bakıldığı zaman Türkiye hedef güzergâhta yer alıyor. Aslında göç güzergâhı noktasında Türkiye kadar İtalya da hedef ülke. Türkiye bu problemin ortak merkezde halledilmesinden yana. Bu konuda üzerine düşeni yapacaktır. Asıl mesele biz İngiltere’ye, Batı’ya nasıl güveneceğiz? Sömürgeci Batı 100 sene önce gelmeyeni öldürüyordu, şimdi de gelenleri öldürüyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...