Ankara'da deprem riski var mı? Prof. Dr. Kadıoğlu 'aktif fay hatlarına' dikkat çekerek uyardı: Şehir hazırlıklı olmak zorunda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ankara'da deprem riski var mı? Prof. Dr. Kadıoğlu 'aktif fay hatlarına' dikkat çekerek uyardı: Şehir hazırlıklı olmak zorunda

GÜNDEM Haberleri

6 Şubat'tan bu yana Türkiye'de süren deprem fırtınası, yurdun birçok bölgesinde devam ediyor. Ülkenin güneyinde başlayan depremler Marmara ve Ege'de de etkili olurken, bir açıklama da Ankara için geldi. "Ankara’da aktif tektonik fay hattımız yok" diyen, Yer Bilimci Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, şehrin yakınındaki fay hatlarına dikkat çekti ve "Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, arkasından gelen artçılarla birlikte yurdun güney kesimini adeta yıktı geçti. Binlerce bina yerle bir oldu, 50 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Bu depremlerle birlikte vatandaşlar gözünü 'Türkiye'de deprem riski olan bölgeler'e çevrildi. Gündem daha çok 'beklenen büyük İstanbul depremi' olurken, başkent Ankara ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

ANKARA'DAN FAY GEÇİYOR MU?

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. Ankara'nın deprem riskine değinen Kadıoğlu, "Ankara'da genel anlamda bakıldığı zaman il olarak üzerinden geçen 'aktif bir tektonik hattımız' bulunmamaktadır. Böyle 7’nin üzerinde, 6’nın üzerinde doğrudan ilin üstünden geçen bir fay hattımız bulunmamaktadır" diye konuştu.

"KUZEY ANADOLU FAY HATTI ETKİLİ OLACAKTIR"

Kadıoğlu, Ankara’yı dolaylı yönden etkileyebilecek fay hattı olduğunu belirterek, "Doğrudan Ankara üzerinden her ne kadar bir tektonik hat geçmese de ancak Kuzey Anadolu Fayı Ankara'ya yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıktadır. Dolayısıyla Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda” dedi.

"ANKARA DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDA"

1938 yılında Kırşehir'de, 1944 yılında ise Gerede'de yaşanan depremlerden Ankara'nın da etkilendiğini ve bazı evlerin yıkıldığını söyleyen Kadıoğlu, "Deprem fay hattı Ankara'dan geçmiyor ama yakın civarlarındaki fay hatları bunu etkileyebilir. Aynı zamanda Ankara'nın Bala civarından geçen bir fay hattımız bulunmaktadır. Biliyorsunuz 2003, 2005 ve 2007 yılında 2 kez 5 büyüklüklerinde depremler olmuştu. Doğrudan Ankara'nın içerisinde can kaybı olmadı ama özellikle zayıf binaları doğrudan etkiledi. Bu nedenle Ankara depreme hazırlıklı olmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Ankara'da deprem riski var mı? Prof. Dr. Kadıoğlu 'aktif fay hatlarına' dikkat çekerek uyardı: Şehir hazırlıklı olmak zorunda
 Yer Bilimci Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu

"HER FAY 'DEPREM ÜRETECEK' ANLAMINA GELMEZ"

Yaşanabilecek depremlerde fay hatlarının konumunun, yaşının ve durumunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, "Biz araziye çıktığımız zaman çok sayıda fay çizeriz. Bu fay hatlarını Türkiye içerisinde hemen hemen her kilometrekarede görme şansınız vardır. Kimi yerde görünür, kimi yerde de bunlar örtülüdür ancak bu fay hatlarının görülmesi, çizilmesi, bunlar deprem üretebilecek fay hatlarıdır anlamına gelmez. Buna son derece dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

"İNSANLARI TEDİRGİN ETMEK DOĞRU DEĞİL"

Prof. Dr. Kadıoğlu, 'deprem olacak' algısıyla insanları tedirgin etmenin doğru olmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Dezenformasyon yaparak, 'şuradan bir fay hattı geçmiştir. MTA’nın şu fay hattı vardır' diye haberlerde bunu yaymak doğru değil, insanları tedirgin etmek doğru değildir. Yoksa normalde baktığımız zaman Türkiye'nin her tarafında fay hattı geçmektedir. Önemli olan bu fay hatları bir deprem üretebilir mi? Bizim bunun üzerine odaklanmamız lazım. Deprem hattı olan illerimiz bellidir. Aktif deprem hattı üreten illerimiz bellidir. Özellikle 7’nin üzerinde deprem üreten fay hatlarımızın belli olmasından dolayı bunların üzerinde daha çok odaklanmamız yerinde ve doğru olacaktır." (İHA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...