Anayasa Mahkemesi'nden doktorlara iyi haber

- Güncelleme:
Anayasa Mahkemesi'nden doktorlara iyi haber
GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 Sayılı KHK'nın devlet memuru, öğretim üyesi, TSK ve GATA'daki doktorlarla ilgili bölümlerini iptal etti. Anayasa Mahkemesi ayrıca, 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin, adli tatilin 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona ermesine ilişkin hükümlerini de iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK'nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini "Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden" iptal etti.
CHP, 650 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, KHK'nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini "Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden" iptal etti.

-İptal edilen hükümler-

650 sayılı KHK'nın, iptal edilen 38. maddesi, "Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz" hükmünü içeriyor.
KHK'nın 39. maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen "Bu Kanun kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz" hükmü de iptal edildi.
KHK'nın iptal edilen diğer maddeleri şöyle:
-40. madde: Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine ek ödeme yapılmaz; bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz.
-41. madde: Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları 926 sayılı Kanunun ek 27. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyesi kadrolarında bulunanlar; yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralananlar, yükümlü erbaş ve erler ile askeri öğrencilere yönelik olanlar dışında hasta muayenesi ve tedavisi faaliyetleri kapsamında çalışmamak kaydıyla, Genelkurmay Başkanlığının izniyle mesai saatleri dışında mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir."

Adli tatil kararnamesine de iptal

Anayasa Mahkemesi, 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin, adli tatilin 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona ermesine ilişkin hükümlerini de iptal etti. CHP, 650 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, KHK ile ilgili incelemesini, "KHK hükümlerinin, Yetki Kanunu kapsamında olup olmadığı" ve "Anayasa'ya aykırılık" durumu yönünden inceledi.
KHK'nın tümünün iptal istemini reddeden Yüksek Mahkeme heyeti, adli tatilin başlangıcını 1 Ağustos'tan 20 Temmuz'a çeken maddelerinde aralarında bulunduğu 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 18, 21, 22, 23, 24 ve 25. maddelerini Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden iptal etti.

-İptal edilen hükümler-

Anayasa Mahkemesi, KHK'nın, adli tatilin 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar yapılacağına ilişkin, "Barışta Askeri Yüksek İdare Mahkemesi her yıl 1 Eylül'de başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar çalışmaya ara verir" hükmünü içeren 2. maddesi ile "Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk ve Ceza bölümleri ile Genel Kurulu her yıl 1 Eylül'de başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar çalışmaya ara verir" hükmünü içeren 3. maddesini iptal etti.
İptal edilen diğer maddeler şöyle:
-Danıştay'ın karar organları arasına eklenen Başkanlar Kurulu ve Başkanlık Kurulu ibarelerini düzenleyen 4. maddesi,
-Danıştay'da görev alacak memurlarla ilgili düzenlemeler içeren 6. maddesi,
-Danıştay Başkanlık Kurulu'nun oluşumu ve görevleriyle ilgili düzenlemeleri içeren 7. ve 8. maddesi,
-Danıştay dairelerinin 1 Eylül'de başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar çalışmaya ara vereceklerine ilişkin 9. maddesi,
-Danıştay Başkanlık Kurulu'nun adının "Başkanlar Kurulu" olarak değiştirilmesine ilişkin 10. maddesi,
-Bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinin, her yıl 1 Eylül'de başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar çalışmaya ara vereceklerine ilişkin 11. maddesi,
-Adli ara vermeden yararlanmayan daire başkan ve üyeleri ile Cumhuriyet savcıları ve tetkik hakimlerinin yılın diğer dönemlerinde yol süresi dahil adli ara verme süresi kadar izin kullanabileceklerine ilişkin 13. maddesi,
-Adalet müfettişliğine atanmak için gereken 8 yıl görev yapma şartını 5 yıla indiren 18. maddesi,
-Hakim ve savcıların adli ara vermeden yararlandırılmasının esas olacağına ilişkin 21. maddesi,
-Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimlerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yaptırılacağına ilişkin 22 maddesi,
-İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun hükümlerinin Noterlik Kanununa göre kurulan noterlik dairelerine uygulanmayacağına ilişkin 23. maddesi,
-Cezaevi eğitim merkezlerine alınacak personelin hizmet öncesi eğitim süresini 1 yıldan 5 aya indiren 24. maddesi ve hizmet öncesi eğitime alınanların, eğitim gördükleri süre içinde genel sağlık sigortalısı sayılacaklarına ilişkin 25. maddesi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...