Amirine beddua etti, tazminatsız kovuldu! İşçinin itirazına mahkemeden emsal karar geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Amirine beddua etti, tazminatsız kovuldu! İşçinin itirazına mahkemeden emsal karar geldi

GÜNDEM Haberleri

Amirine beddua ettiği gerekçesiyle tazminatsız kovulan işçi, İş Mahkemesi'nin kapısını çaldı. İşçiyi sevindiren karar Bölge Adliye Mahkemesi'nden geldi. Emsal nitelikte bir karara imza atan mahkeme, bedduanın 'hakaret' değil 'kötü temenni' çerçevesinde olduğunu vurguladı ve davacının 'kıdem ve ihbar tazminatı talep hakkı'nın doğduğunu belirtti.

İşçinin 'beddua' ya da 'kötü temenni' çerçevesindeki sözleri sonrası işverenlerin iş akdini feshetmesi, tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Bu konuda yapılan son işlem sonrası devreye yargı girdi, son karar belli oldu.

Bir firmada iki sene boyunca depocu olarak çalışan genç, kendisine baskı yaptığı ileri sürülen amirine "Allah belanızı versin, çocuğunuzdan çıkarsın" demesi üzerine tazminatsız kovuldu. Beddua ettiği için kovulan depocu, İş Mahkemesi'nin kapısını çaldı. İş akdinin işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, tazminatlarının ödenmediğini ileri süren depocu, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının faizleriyle birlikte tahsilini talep ve dava etti.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ'NDEN EMSAL KARAR

Davalı patron; davacının yapmakla görevli olduğu işi gereği gibi ve zamanında yapmadığını, kendisini uyaran arkadaş ve amirleri ile tartıştığını öne sürdü. İş Mahkemesi, davacının iş yeri müdür yardımcısına "Allah belanızı versin, çocuğunuzdan çıkarsın" dediğine dikkat çekti. İşveren tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/II-b,h uyarınca yapılan feshin işveren açısından haklı fesih olduğu kanaatine varan mahkeme davanın reddine hükmetti. Kararı davacı depocu istinaf etti. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

BEDDUA 'HAKARET' DEĞİL, 'KÖTÜ TEMENNİ'

Bedduanın hakaret değil kötü temenni çerçevesinde olduğunun vurgulandığı kararda şöyle denildi:

"Davacının, iş yeri vekili ve kurumdaki bazı çalışanların sürekli olarak iş yerinde kendisine mobbing uyguladığını, mobbing uygulayarak iş sözleşmesini feshetmeye zorladıklarını ileri sürdüğü görülmüştür. Davalı işveren her ne kadar davacının iş akdinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-b ve 25/II-h maddeleri gereğince haklı nedenlerle feshedildiğini savunmuş ise de; davacının haklı fesih boyutunda eyleminin varlığının ispatlanamadığı ortadadır. Mahkeme kararında dayanılan 'Allah belanızı versin, çocuğunuzdan çıkarsın' şeklindeki sözler de beddua olup hakaret niteliğinde olmadığı gibi işverenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle feshin haklı nedene dayanmadığı değerlendirilmiştir. Bu durumda davacının kıdem ve ihbar tazminatı talep hakkının doğduğu anlaşılmakla davanın kabulü gerekirken mahkemece davanın reddine ilişkin hüküm kurulması hatalı bulunmuştur. İş Mahkemesi hükmünün ortadan kaldırılmasına davanın kabulüne hükmedilmiştir." (İHA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...