Almanya'dan küstah tehdit

Düzenleyen:
Almanya'dan küstah tehdit

GÜNDEM Haberleri

Almanya Dışişleri Bakanı, Büyükada’daki ajanı tutuklanınca ‘Türkiye’deki yatırımlarımızı keseriz, turist de göndermeyiz’ diye tehdit etti. Ankara’dan cevap gecikmedi: Türkiye yargının bağımsızlığından kredi, fon tahsisi, Gümrük Birliği gibi maddi konular için taviz vermez.

Ünsal Ergel

İstanbul Büyükada’da toplantı hâlindeyken suçüstü basılan sözde aktivistlerin tutuklanması, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine sebep oldu. FETÖ’cülerin iadesiyle başlayan ve İncirlik ile devam eden kriz derinleşti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, tatilini yarıda keserek ülkesine döndü ve kameralar karşısına geçti. Alman bakan Türkiye hakkında küstah ifadeler kullandı.

TÜRKİYE’YE GİTMEYİN DİYECEKLER

“Alman aktivistin yakalanması çok önceden planlanmış. Bugüne kadar hep Türkiye ile bir gerilimden kaçındık, diyalog yanlısı olduk. Türkiye’ye karşı çok sabırlı olduk. Türkiye, ülkesindeki hukuksal düzeni tersine çevirmek istiyor. Alman aktivistlerin Türkiye’de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor. Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var” ifadelerini kullanan Gabriel, “Bu tehdit devam ettiği sürece Türkiye’deki Alman yatırımların devam edeceğini garanti edemeyiz” diyerek yatırımları durdurma tehdidinde bulundu. Gabriel, ihracat kredi garantilerini yeniden gözden geçireceklerini, Alman vatandaşlarına ‘Güvende değilsiniz. Türkiye’ye gitmeyin’ diyeceklerini, Gümrük Birliği güncellemesine karşı çıkacaklarını söyledi.

GERİLİMİN SEBEBİ ALMANYA

Türkiye’nin tepkisi ise gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı sert bir açıklama ile Alman bakana gereken cevabı verdi. Dışişleri’nden yapılan açıklamada şunlar denildi: “Seyahat uyarısı ise, hedefi kasıtlı olarak saptırılmış bir düzenlemedir. Ülkemiz yargının bağımsızlığından, terörle ve teröristle mücadelesinden kredi, fon tahsisi, Gümrük Birliği gibi maddi konular için taviz vermez. Bunalımın ana sebebi Almanya’nın ülkemize yönelik çifte standartlara dayalı tutumudur. Almanya, bir yandan devletimizin bekasını hedef alan PKK ve FETÖ terör örgütleri üyelerinin kendi topraklarında rahatça dolaşmasına göz yummakta, diğer yandan da ülkemizde terör suçundan gözaltına alınan veya tutuklanan şahısların da yargıdan muaf tutularak serbest bırakılması gibi kabul edilemez taleplerde bulunmaktadır”

KALIN: KİMSE PARMAK SALLAYAMAZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Almanya’dan gelen bu açıklamaların yaklaşmakta olan seçimlere yönelik bir iç siyaset yatırımı olduğunu söyledi. Türkiye karşıtlığının Almanya’da moda haline geldiğini kaydeden Kalın şunları kaydetti: Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yönelik paranoya düzeyindeki husumetin karşıtlığın Alman siyasetinde prim yapmaya başladığını görenler şimdi bu vagona atlayarak kendilerince puan toplamaya çalışıyorlar. Onların akıl tutulmasından kurtularak rasyonel bir şekilde düşünmeleri gerekiyor. Türkiye’ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı, Alman firmalarının tereddüdü olduğu yönündeki açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Bugüne kadar herhangi bir Alman firmasına soruşturma yapılmış mı, haksızlık yapılmış mı? Küçük siyasi hesaplarla ekonomik ilişkileri gölgelemeğe çalışmak Türkiye’deki Alman yatırımcıların zihinlerinde tereddüt oluşturmaya çalışmak kabul edilebilir bir şey değil. Biz Türkiye’deki Alman yatırımlarının güvende olduğunu ifade ettik. Alman turistlerin can ve mal güvenlikleri bize emanet. Kimse parmak sallayarak Türkiye’yi hizaya getirmeye çalışmasın. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...