Almanlar ile 'Sismik' ortaklık

Almanlar ile 'Sismik' ortaklık
GÜNDEM Haberleri

Muhtemel İstanbul depreminin zamanlaması, üstün Alman teknolojisiyle tahmin edilecek.

Başbakanlık, Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü ile deprem işbirliğini geliştiriyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Alman Yer Bilimleri Enstitüsü ile yeni çalışmalar için düğmeye bastı. Planlamaya göre, Güney Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayında bu yıl ortak araştırmalar derinleştirilecek. Bu çerçevede, İstanbul ve çevresinde belirlenecek noktalarda derin sondajlar açılarak, sismometrelerin yanı sıra, sıcaklık, basınçölçer, gazölçer gibi cihazlar yerleştirilecek. Böylece deprem kestirimi konusunda daha sağlıklı verilerin elde edilmesi planlanıyor. Depremleri en az hasarla atlatmak için yeniden yapılanmaya giden Hükümet, Almanya ile "sismik ortaklığı" büyütüyor. Bu kapsamda, Marmara Bölgesi'ndeki araştırmalar bu yıl daha da derinleştirilecek. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü (GFZ) arasında yapılan işbirliği kapsamında, en fazla depremin yaşandığı faylardan biri olan Güney Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nda yeni araştırmalar planlanıyor.
DERİN SONDAJ HAZIRLIĞI
AFAD'ın 2014 Performans Programı'na da yansıyan çalışmaya göre, Fay'ın Marmara'dan geçen bölümü incelenerek, derin sondajlar açılacak. Sismometrelerin yanı sıra, sıcaklık, basınçölçer, gazölçer gibi çeşitli cihazlar yerleştirilerek detaylı analizler yapılacak. Böylece deprem kestirimi konusunda daha sağlıklı verilerin elde edilmesi planlanıyor.
BÜYÜK DEPREME IŞIK TUTACAK
Yürütülen işbirliğinin, muhtemel İstanbul depreminin zamanlaması konusundaki araştırmalara da ışık tutması bekleniyor. Çalışmaların bu yıl ki bölümü için 750 bin TL'lik bütçe ayrıldığı belirtildi. AFAD ile GFZ, 2011 yılından bu yana GONAF adı verilen projede ortak çalışma yürütüyor. Proje kapsamında Yalova'daki 5 istasyon ile İstanbul'daki üç istasyonda sismometrelerin yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı. İlk istasyon İstanbul'un Tuzla bölgesinde kurulmuş ve veri alınmaya başlanmıştı. Yalova'daki iki istasyondan da verilerin bu yıl alınarak değerlendirilmesi planlanıyor. Kalan istasyonlar da hızla devreye sokulacak.
HATA PAYI DA DÜŞECEK-KUTU
AFAD, yürütülecek diğer işbirlikleri ile Türkiye ve bölgesindeki depremlerin merkez üssünü belirleme çalışmalarında da hata payını düşürmeyi ve doğruluk oranını artırmayı hedefliyor. "Deprem Acil Gözlem Araştırmaları Faaliyeti" kapsamında, deprem fırtınası, artçı depremler gibi kısa dönem aktiviteleri araştırılacak. Büyüklüğü 5.8 ve üzerinde deprem olması durumunda, sarsıntının karakteri ve davranışı en kısa sürede hassas bir şekilde belirlenecek. Artçı depremlerin dağılımı da tespit edilerek, depreme neden olan tektonik yapı ortaya konulacak ve sismik şiddet haritaları oluşturulacak.
Oğuzhan ŞAHİN /TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...