Alman Konsolosluğuna tazminat cezası

- Güncelleme:
Alman Konsolosluğuna tazminat cezası

GÜNDEM Haberleri

Mahkeme, vize başvurusuna cevap alamadığı için zarar eden Türk iş adamını haklı bularak Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğu'nu tazminat ödemeye mahkum etti.

Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren Türk şirketi, Alman Başkonsolosluğu'na yaptığı vize başvurusuna hiçbir cevap alamayınca, yaptığı 3 milyon 300 bin euroluk sözleşme çöpe gitti. Konsolosluğu dava eden şirketi haklı bulan mahkeme başkonsolosluğu maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İzmir'de yaşanan olayda uluslararası projeler gerçekleştiren Türk şirketi, Almanya'nın Essen eyaletinde faaliyet gösteren bir Alman şirketi ile bir tesisin sökülüp Hindistan'a nakledilmesi konusunda sözleşme imzaladı. Tüm prosedürleri uygulayarak ve gerekli belgeleri tamamlayarak Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğu'na vize başvurusunda bulunan şirket, 5 ay boyunca başvurusuna olumlu veya olumsuz cevap alamadı. Bu sırada Alman şirketiyle yaptığı 3 milyon 300 bin euroluk sözleşme iptal edildi. Büyük zarara uğrayan ve itibarı zedelenen Türk şirketi, Alman Başkonsolosluğu'nu dava ederek maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Davaya bakan İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, uluslararası sözleşmelere ve Türkiye-Almanya arasındaki ikili anlaşmalara göre, Almanya'nın vize başvurularını reddetse dahi bunu beyan etmesi gerektiğini hatırlatarak bu nedenle davalı Alman Başkonsolosluğu'nun eyleminin yargı muafiyeti kapsamında değerlendirilemeyeceğini bildirdi. Türk şirketinin başvurusunu haklı bulan mahkeme, şirketin sözleşmenin iptal edilmesinden dolayı kâr kaybı yaşamasının yanında itibarının da zedelendiğini belirterek Alman Başkonsolosluğu'nu maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...